Valion uusi jauhetehdas otettiin käyttöön Lapinlahdella

Valion uusi lastenruokien raaka-aineita valmistava jauhetehdas on vihitty käyttöön perjantaina 29. elokuuta Lapinlahdella. Kohteen pääurakoitsijana toimi Lujatalo, ja runko- sekä julkisivuelementit toimitettiin Lujabetonin Siilinjärven tehtaalta. Tehtaan toimituksen arvo Luja-yhtiöille oli yhteensä reilut 20 miljoonaa euroa. Valion osalta kokonaisinvestointi oli yli 70 miljoonaa euroa.

Valion uusi lastenruokien raaka-aineita valmistava jauhetehdas on vihitty käyttöön perjantaina 29. elokuuta Lapinlahdella. Kohteen pääurakoitsijana toimi Lujatalo, ja runko- sekä julkisivuelementit toimitettiin Lujabetonin Siilinjärven tehtaalta. Tehtaan toimituksen arvo Luja-yhtiöille oli yhteensä reilut 20 miljoonaa euroa. Valion osalta kokonaisinvestointi oli yli 70 miljoonaa euroa.

Tavoitehintaurakkana toteutettu kahden vuoden rakennustyö aloitettiin 15.3.2012 ja saatiin päätökseen maaliskuussa 2014, jonka jälkeen työt ovat jatkuneet kesän yli prosessiteknisiä asennuksia tehden. Tehdastyömaan päivittäinen vahvuus oli suurimmillaan 160 henkeä.

”Kaikki kantavat rakenteet ja välitasot ovat betonia, ja ne on pinnoitettu hygieenisillä pinnoitteilla. Tehtaassa on useita hygienialuokiteltuja tiloja ja niiden välissä sulkutiloja, joissa vaatteet ja kengät vaihdetaan ja joiden kautta materiaalit siirretään. Eri hygieniatilojen välisellä ilmapainekontrollilla pidetään ilman puhtaus riittävän korkealla tasolla kussakin tilassa”, projektinjohtaja Antero Ylitalo Valiolta toteaa.

”Useat hygienialuokitellut tilat, korkea hygieniataso sekä rakennuksen korkeus toivat mukanaan haasteita, joihin kehitettiin ratkaisut rakennuttajan kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä”, työpäällikkönä kohteessa toiminut Jari Kuosmanen Lujatalolta kertoo.

Korkeimmillaan 42 metriin kohoavan tehtaan bruttoneliöt ovat 14 500 neliötä ja tilavuutta on 103 600 kuutiota. Jauhetehtaan tuotantokapasiteetti on 40 miljoonaa kiloa lastenruokien raaka-ainetta vuodessa. Demineralisoitujen herajauheiden kysyntä maailmalla on kasvussa. Raaka-aine valmistetaan pääasiassa vientituotteeksi. Kiina on yksi suurimmista vientimaista.

Uudessa tehtaassa käytetään myös uusinta teknologiaa.

”Kaikki tulevat ja lähtevät vedet analysoidaan jatkuvilla seurantamittareilla. Jätevesipäästöt vähenevät, koska yksittäisiä pesuja ja prosessitapahtumia on vähemmän ja käytetään uusinta tekniikkaa. Jatkossa Valion kaikissa jatkuvasti käytössä olevissa kuivauslinjoissa on poistoilman suodatus- ja lämmön talteenottolaitteet”, Lapinlahden tehtaan tehtaanjohtaja Kari Lappi sanoo.

Kulttuurimaisema huomioitiin taiteen avulla

Jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa mietittiin, miten parhaiten huomioitaisiin maisemalliset arvot. Lapinlahden Linnasalmen kulttuurimaisema otettiin huomioon julkisivutaiteen avulla: tehtaan julkisivuja elävöittää savolaisen kuvataiteilijan Pauno Pohjolaisen graafisen betonin tekniikalla toteuttama kolmiosainen taideteos, Triptyykki. Kyseessä on Lujabetonin tietojen mukaan Suomen suurin betoninen taideteos.

Pohjolainen kertoo teoksen kuva-aiheen ilmentävän symbolisella tavalla maidontuotannon eri vaiheita ja tasoja. Pohjolainen on palkittu muun muassa Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja Pro Finlandia -mitalilla 2005.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valion uusi jauhetehdas otettiin käyttöön Lapinlahdella”

Jätä kommentti