Kokeile kuukausi maksutta

Valtiovarainministeri Rinne lupaa Espoolle metrorahat, jos sopimus kaavoituksesta syntyy

Valtiovarainministeri Antti Rinne lupaa budjettiriihestä Espoolle konkreettisen päätöksen länsimetron jatkon rahoituksesta, jos seudun kunnat sitoutuvat kaavoituksen lisäämiseen. Pelkkä aiesopimus ei kuitenkaan riitä, vaan kaavoituksen ja tonttitarjonnan lisäämisestä tarvitaan konkreettinen sopimus.

Antti Rinne

”Valtuudet (valtion rahoitusosuudesta) tulee ja hanke ei keskeydy. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin 255 louhijaa saa jatkaa työtehtävissään ilman keskeytystä”, Rinne totesi Rakennuslehdelle valtiovarainministeriön budjettiesitystä koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan ministeriöiden tavoite on, että Helsingin seudun kunnat lisäisivät asuntorakentamisen kaavoitusta 20-25 prosenttia nykytasosta. MAL:n kaltainen aiesopimus ei kuitenkaan nyt riitä, vaan tarvitaan sitova sopimus.

”Me ei haluta aiesopimusta vaan sopimus. Se on edellytys sille, että isot hankkeet lähtevät käyntiin”, Rinne sanoo.

Länsimetron lisäksi valtio lupautuu tukemaan Helsingin Pisararataa, jos kuntien kanssa päästään sopimukseen kaavoituksen ja tonttitarjonnan lisäämisestä. Ympäristöministeriö asetti 5.8.2014 valtion ja Helsingin seudun kuntien välisen neuvotteluryhmän valmistelemaan sopimusta suurten infrastruktuurihankkeiden tukemiseksi ja asuntotuotannon edistämiseksi. Määräaikaa on budjettineuvotteluihin asti.

Valtio osallistuu myös Tampereen kaupunkiraitiotiehankkeen suunnittelukustannuksiin.

Infraan lisärahaa 88 miljoonaa

Valtiovarainministerin budjettiehdotus sisältää aiempiin päätöksiin nähden 88 miljoonan euron edestä uusia panostuksia liikenneinfrastruktuuriin ensi vuodelle. Rahasta suunnataan 55 miljoonaa perusväylänpitoon. Loppuja rahoja käytettäisiin ainakin valtatie 8:n nelikaistaistamiseen Mieto-Nousiainen-välillä ja kolmostien parantamiseen Laihian kohdalla. Listalla ovat myös Seinäjoen ohikulkutie, valtatie 22, Savonlinnan syväväylä, Rauman meriväylä ja Pohjanmaan ratahankkeen loppuun saattaminen.

Lisäpanostukset tuovat Rinteen mukaan ensi vuonna 2000-3000 uutta työpaikkaa.

Remontti Oy:tä selvitetään

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa luvataan panostaa myös asuntorakentamiseen. Asuntorahaston käyttöä tehostetaan ja uusi 20 vuoden  korkotukimalli toteutetaan.  Myös muut hallitusohjelmassa linjatut asuntopoliittiset toimet ovat jatkovalmistelussa. Toimista päätetään hallituksen budjettiriihessä.

Mielipiteitä jakaneen Remontti Oy:n perustamisen tarpeen ja edellytysten selvittäminen on käynnissä. Rinteen mukaan sille näyttäisi olevan kysyntää.

Rinteen mukaan nyt on aika lisätä kasvupanostuksia, sillä työttömyys on ollut kaikkien mittareiden mukaan kasvussa. Samaan aikaan luvataan myös tasapainottaa valtion taloutta. Vaikka velanoton lisäys pieneneekin tästä vuodesta, Suomi kuitenkin velkaantuu ensi vuonna lisää 4 miljardilla eurolla. Valtionvelka kipuaa 100 miljardiin euroon.

Hallituksen budjettiriihi pidetään 27.-28.8.2014

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Valtiovarainministeri Rinne lupaa Espoolle metrorahat, jos sopimus kaavoituksesta syntyy”

  1. Olisikohan aika katsoa että näissä hankkeissa työllistettäisiin suomalaisia.eikä näitäkin rahoja käytetä virolaisten ja muiden hyväksi.viinaralli ja työvoimaralli hyötyjänä ainoastaan viro ja muut halpamaat.suomen veronmaksajat kustantaa………

  2. Onko joku nähnyt tuon Pisara -radan kustannus/hyöty laskelmia. Mitä Pisaralla tavoitellaan,
    mitkä ovat hyödyt ?
    Summana olen kuullut 900 me joka tarkoittaa toteumaa alkaen 1,5 miljardia kun joskus päästään ajelemaan.

  3. Remontti Oy on välttämätöntä korvata aidolla kestävään laatuun ja kokonaistalouteen perustuvalla kilpailutuksella. Senaatin monopolipelin todelliset vaikutukset on jo aivan riittävästi nähty.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat