Kokeile kuukausi maksutta

Taloussanomat: Tiemaksun valmistelu jatkuu ministerin kannanotosta huolimatta

Tiistain Taloussanomien mukaan liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa tiemaksun valmistelua. Mutta hankkeen kaatumisen uhka tiedostetaan kyllä.

Tiistain Taloussanomien mukaan liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa tiemaksun valmistelua. Mutta hankkeen kaatumisen uhka tiedostetaan kyllä.

Tienpidon rahoituksen varmistamiseen ei kilometriverosta kenties ole, Taloussanomat arvioi.

”Ei ole tullut käskykirjettä hankkeen pysäyttämiseksi”, liikenneneuvos Tuomo Suvanto liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo. Suvanto viittaa liikenneministeri Paula Risikon (kok) äskettäiseen kommenttiin Suomeen kaavaillusta tiemaksujärjestelmästä. Kesäkuussa aloittanut ministeri suhtautui penseästi koko hankkeeseen, jota Jorma Ollilan vetämässä työryhmässä valmisteltiin viime vuoden loppuun asti.

”Tässä vaiheessa en ole kovin innokas”, Risikko sanoi lähemmäs kaksi viikkoa sitten. Ministeri mielestä tiemaksut saattavat vahingoittaa työnteon kannattavuutta varsinkin seuduilla, joissa työmatkat ovat pitkiä.

Ajatus tiemaksuhankkeen kaatumisesta on kuitenkin vieras liikenneneuvos Suvannolle, joka toimi Ollilan ryhmän sihteerinä. Tilanne on se, että seuraava hallitus päättää, miten asiassa edetään.

Työryhmän esitys tiemaksujen teknisestä kokeilusta on jo osittain käynnissä osana niin sanottua Liikennelaboratorio-hanketta. Nyt lähinnä testataan, pystytäänkö ajoneuvolaitteilla tuottamaan oikeanlaista tietoa, jota voitaisiin käyttää km-verotuksen lähtökohtana. Todellisen liikenteen pilotti on käynnistymässä, mutta varsinaista maksamista ei testata.

”Menemme eteenpäin niin kuin on päätetty. Ei ole päätöstä mistään suunnanmuutoksesta. Kokeilemme Liikennelaboratorio-hankkeessa myös sitä, toimiiko [autoihin kaavailtu] ajoneuvolaite, eli kerääkö se tarvittavat tiedot ja voidaanko esimerkiksi yksityisyyden suoja taata”, Suvanto kertoo Taloussanomissa.
Satelliittipaikannukseen pohjautuvat tiemaksut ovat herättäneet paljon epäilyksiä muun muassa verotuksen reiluudesta ja kansalaisten tietosuojasta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Taloussanomat: Tiemaksun valmistelu jatkuu ministerin kannanotosta huolimatta”

  1. Todellinen hyöty tiemaksusta olisi asettaa se ulkomaalaiselle raakalle liikenteelle Pohjois-Suomen länsirajalla. Ruotsin tiet ovat niin huonoja, että kaikki norjan kautta kulkeva rekkaliikenne kulkee suomessa Enontekiön ja Tornion välillä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat