Kokeile kuukausi maksutta

Valtio tukee 65,2 miljoonalla kolmen LNG-terminaalin rakentamista

Työ- ja elinkeinoministeriö on 18. syyskuuta myöntänyt kolmelle nesteytetyn maakaasun terminaalihankkeelle energiatukea yhteensä 65,2 miljoonaa euroa. Tuen avulla Manga LNG Oy rakentaa Tornioon, Skangass Oy Poriin ja Oy Aga Ab Raumalle LNG-terminaalit. Hankkeiden yhteenlaskettu rakennusaikainen työllisyysvaikutus olisi noin 500 henkilötyövuotta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on 18. syyskuuta myöntänyt kolmelle nesteytetyn maakaasun terminaalihankkeelle energiatukea yhteensä 65,2 miljoonaa euroa. Tuen avulla Manga LNG Oy rakentaa Tornioon, Skangass Oy Poriin ja Oy Aga Ab Raumalle LNG-terminaalit. Hankkeiden yhteenlaskettu rakennusaikainen työllisyysvaikutus olisi noin 500 henkilötyövuotta.

”Jo näillä kolmella päätöksellä saamme käyntiin yli 200 miljoonan euron investoinnit nesteytetyn maakaasuun terminaaleihin, jotka käynnistävät Suomen rannikolle luotavan terminaaliverkoston rakentamisen”, päätökset allekirjoittanut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa.

TEM myöntää Manga LNG:lle noin 33,2 miljoonaa euroa Tornion Röytän satamaan rakennettavaan terminaaliin. Vuonna 2017 valmistuvan terminaalin LNG-säiliön tilavuus olisi 50 000 kuutiometriä. Manga LNG on yhteisyritys, jonka omistavat Outokumpu Oyj, SSAB, Skangass Oy ja EPV Energia Oy.

Skangassille myönnetään noin 23,4 miljoonaa euroa Porin Tahkoluodon satamaan rakennettavaan terminaaliin. Sen LNG-säiliön tilavuus olisi 30 000 kuutiometriä. Terminaali valmistuisi syksyllä 2016. Skangass Oy on norjalaisen Skangass AS:n täysin omistama tytäryhtiö. Gasum Oy omistaa Skangass AS:stä 51 prosenttia ja norjalainen Lyse Energi AS 49 prosenttia.

Lisäksi TEM myöntää Agalle noin 8,6 miljoonaa euroa Rauman satamaan rakennettavaan terminaaliin. Sen kahdeksan LNG-säiliön yhteistilavuus olisi 10 000 kuutiometriä. Terminaalin on tarkoitus valmistua vuoden 2017 alussa. Oy Aga Ab on ruotsalaisen Aga AB:n tytäryhtiö, joka on Linde Gas Holding AB:n omistuksessa. Sen omistaa saksalainen Linde AG.

Hankkeiden yhteenlaskettu LNG:n määrä olisi täydellä kapasiteetilla 450 000 tonnia, mikä vastaa yli 6 terawattituntia energiaa vuodessa. Ne vähentäisivät hiilidioksidipäästöjä vuodessa noin 370 000 tonnilla ja rikkipäästöjä 1 860 tonnilla.

Hallituksen keväällä 2013 kehysriihessä tekemän linjauksen mukaisesti valtion budjettiin on lisätty momentti LNG-terminaalien investointitukea varten. Siinä on valtuutta käytettävissä 123 miljoonaa euroa. Nyt tuettavien hankkeiden lisäksi ministeriössä on käsiteltävänä myös Haminan Energia Oy:n, LNG Finland ry:n ja Containerships Ltd Oy:n tukihakemukset. Tukipäätökset on tarkoitus tehdä kokonaisuudessaan vuoden 2014 aikana.

Inkooseen suunniteltu suuren kokoluokan alueellinen LNG-terminaali ei kuulu tämän kansallisen tukiohjelmaan piiriin. Tavoitteena on saada tälle hankkeelle tukea Euroopan komission PCI-listan kautta. Listan hankkeilla on tarkoitus kehittää Euroopan yhteistä kaasuverkkoa ja poistaa alueellista eristäytyneisyyttä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Valtio tukee 65,2 miljoonalla kolmen LNG-terminaalin rakentamista”

  1. Se on hyvä että saadaan virolaiset työllistettyä tässäkin hyväntekijäisyydessä??

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat