Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsi tuo särvintä leivän päälle betoniyrityksille

Ruotsin markkina on yhä tärkeämpi suomalaisille betoniyrityksille, ja kasvuodotukset ovat kovat. Lujabetoni ja YBT:n yhteisyritys Prefabmästarna Sverige AB on saanut lupaavasti jalkaa oven väliin. Rajavillen toimitusjohtaja Juhani Toivonen uskoo, että Ruotsin painoarvo vain kasvaa.

Prefabmästarna Sverige valmisti elementtejä NKV:n varastoon ja myymälätiloihin Umeåssa. Toimitus toteutui viime vuonna.

Prefabmästarna Sverige AB:n hallituksen puheenjohtaja, Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo sanoo, että ensi vuonna yhteisyritys odottaa noin 12 miljoonan euron liikevaihtonsa kasvavan jopa 20 prosenttia.

”Ruotsissa on merkittäviä kasvun mahdollisuuksia. Itse odotan, että liikevaihtomme nousee muutamassa vuodessa 20 miljoonaan euroon. Meidän kilpailuetumme on se, että tehtaamme on yksi harvoista betonituotteiden valmistajista Pohjois-Ruotsissa.”

Syyskuussa Prefabmästarna Sverige allekirjoitti sopimukset kahdesta suuresta elementtitoimituksesta Ruotsissa. Toimitusten arvo on yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa.
Yritys toimittaa Luulajassa sijaitsevaan Kv Kajan 18 -toimistorakennusprojektiin betonielementtejä 14·000 neliömetriä. Kohteen toimeksiantaja on Rekab Entreprenad ja rakennuttaja Kajan 18 Fastighets AB.

Piteån hotelli- ja toimitilaprojektiin toimitettavien elementtien määrä on 11·500 neliömetriä. Kohteen toimeksiantaja on Nåiden Bygg ja rakennuttajana toimii Skoogs Fastigheter AB. Molempiin kohteisiin toimitetaan elementtejä kantaviin ulkoseiniin sekä pilareita ja runkopalkkeja.

Tilaukset takaavat Prefabmästarna Sverigen Öjebyn tehtaalle ”normaalin työllisyyden”. Tehdas työllistää noin 65–100 henkeä.

”Emme ole turhan nirsoja”

Teollisuus, julkiset hankkeet sekä toimi- ja liiketilarakentaminen työllistävät Isotalon mukaan Prefabmästarna Sverigeä eniten. Asuntorakentamista Pohjois-Ruotsissa on Isotalon mukaan yllättävän vähän Suomeen verrattuna, koska väestö on siellä keskittynyt etelän kaupunkeihin vielä omaa maatamme selvemmin. Yrityksen päätuote on runkoelementit.

Ylitorniolla pääpaikkaansa pitävän YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen sanoo Ruotsin rakennusmarkkinoiden olevan yritykselle elinehto. Maan osuus YBT:n noin kahdeksan miljoonan euron liikevaihdosta on ollut noin 75 prosenttia. Ensi vuonna yritys odottaa kokonaisliikevaihtonsa laskevan, mikä tarkoittaa Ruotsin suhteellisen painoarvon kasvua.

”Olemme toimineet siellä vuosikymmeniä. Se on meille vanhastaan käytännössä kotimarkkina. Ruotsin markkina on ollut vilkas myös pohjoisessa osassa maata.”

YBT on saanut sekä Ruotsissa että Suomessa sijaa erityisesti teollisuuden hankkeissa. Tämän vuoden suurin projekti on ollut paperialan yritys SCA Munksundin meesauunin ja oheisrakennusten toimitus, jonka arvo on viisi miljoonaa euroa. Sen jatkoksi YBT sai valmistaa SCA Obbolan uuden keittämön ja sen oheisrakennuksen elementit. Toimitukset alkavat lokakuussa.

Alapuranen odottaa Ruotsissa kasvua sekä suorina toimituksina että yhteisyrityksen kautta, vaikka yritykselle tärkeä kaivostoiminta nikotteleekin molemmissa maissa.

Rajaville Strängbetongin alihankkijana

Ruotsin markkinoilla on kasvava merkitys betonituotteita valmistavalle Rajavillelle, sanoo toimitusjohtaja Juhani Toivonen. Consolis-konserniin kuuluva Rajaville vie tuotteitaan lähinnä Pohjois-Ruotsiin.

”Toimimme sisaryhtiömme Strängbetongin alihankkijana. Se on meille helpoin tapa päästä Ruotsin markkinoille. Strängbetong toimii koko maassa, mutta heillä ei ole yhtä pohjoista tehdasta kuin meidän kaksi tehdastamme Oulussa.”

Toivonen uskoo, että Ruotsin painoarvo kasvaa nykyisestä noin 7 prosentista lähitulevaisuudessa jopa 20 prosenttiin yrityksen liikevaihdosta. Tänä vuonna Rajaville odottaa 12 miljoonan euron liikevaihtoa, mutta päätöksenteko hankkeiden käynnistämisestä on Toivosen mukaan tuskaista.

merja.mannila@sanoma.com

@mmannil7

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruotsi tuo särvintä leivän päälle betoniyrityksille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat