Kokeile kuukausi maksutta

Sanomalle korjataan 10 000 neliön tilat Ruoholahteen

Rakennuslehden toimitus muuttaa yhdessä Sanoman aikakauslehti- ja oppimateriaalitoimitusten kanssa ensi keväänä vuokralle Spondan omistamaan kiinteistöön Helsingin Ruoholahteen.

Kuvituskuva.

Kiinteistö Oy Helsingin Porkkalankatu 20 on vuonna 2001 valmistunut kolmen noppamaisen toimistorakennuksen kokonaisuus, jota yhdistää Alkon entisenä varastona aikoinaan tunnettu, paljon korkeata tilaa sisältävä vanhempi rakennus.

Sanomasta tulee tilojen suurin vuokralainen. Alun perin suunnitelmissa oli remontoida huoneistoalaltaan 13 500 neliön kokonaisuus. Matkan varrella tilan tarve on täsmentynyt noin 10 000 neliöön. Samoin neuvottelutilojen määrä on pienentynyt; aluksi 450 hengelle mitoitetut neuvottelutilat olisivat vaatineet suuren ilmanvaihtoremontin eikä siihen haluttu ryhtyä.

Sanoman tiloja on kompleksin viidessä kerroksessa, jokaisessa eri määrä. Ensimmäisessä kerroksessa on sisääntulo ja kokouskeskus, toisessa otetaan käyttöön tiloja kahdesta nopasta, kolmannessa yhdestä. Neljänteen kerrokseen tulee studioita vanhan varaston korkeaan tilaan. Viidennen kerroksen avokonttorit sijaitsevat kahdessa nopassa ja kauppakeskuksen päällä.

Sanomalle tehtävässä peruskorjaushankkeessa on lähtökohtana vuoden 2001 määräykset ja laatutaso.

”Suunnitteluohjeissa lähdettiin uudiskohteen vaatimuksista siellä, missä se on kustannustehokasta. Käyttäjä ja kiinteistön omistaja ovat yhdessä asettaneet tavoitteet tiloille. Käyttäjän, rakennuttajan, omistajan ja suunnittelijoiden edustajat ovat olleet saman pöydän ääressä. Hankemuoto on mahdollistanut helpon päätöksenteon”, rakennuttajapäällikkö Anssi Ticklén A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä sanoo.

Perusteellisesti mutta kevyesti

Olemassa olevia rakenteita ja talotekniikkaa on hyödynnetty mahdollisimman paljon. Toimistonopista on purettu koppikonttorit, ja neljänteen kerrokseen tulevia studiotiloja ja koekeittiöitä varten on avattu alakattoja uudelle talotekniikalle.

”Tämä on kevyt toimistoremontti. Silti kohteeseen on tehty paljon hankesuunnitteluvaiheeseen liittyviä selvityksiä”, Ticklén toteaa Poiju-nimisestä hankkeesta.

Porkkalankatu 20:ssä tehtiin kuntoarvio, avattiin rakenteita, mitattiin valaistuksen voimakkuus ja ääneneristävyys, tarkastettiin rakennusautomaatio, tutkittiin viemärit röntgenin ja videoiden avulla ja kartoitettiin haitalliset aineet. Olosuhdesimulaatiolla todennettiin jäähdytystarve ja savukokeilla selvitettiin, kuinka jäähdytetty ilma käyttäytyy eri tiloissa, ettei kukaan saa kylmää putousta niskaansa.

”Lähtötietojen kartoitus oli hyvä asia. Näin riskit olivat alusta asti hallinnassa, eikä vastaan ole tullut suurempia yllätyksiä.”

Hyvää on ollut myös hankkeeseen varattu riittävä aika.
”On ollut aikaa tarkastaa suunnitelmat ja laatia kustannusarviot.”
Hankesuunnittelu käynnistyi vuonna 2012 ja valmista on tämän vuoden lopussa, aikataulun mukaan.

Sisäilmasto hyvää perustasoa

Sanomalle korjattavien tilojen sisäilmaston tavoitteena on luokka S2, kolmesta mahdollisesta se keskimmäinen.

”Ei kurkotella taivaisiin, hyvää perustasoa”, Ticklén sanoo.

S2 tarkoittaa, että sisäilman laatu sekä lämpö-, ääni- ja valaistusolot ovat hyvät, tiloissa ei ole häiritseviä hajuja eikä vetoa yleensä esiinny. Ylilämpeneminen on kesähelteillä mahdollista.

Ilmanvaihdon puhtaustavoite on korjausrakentamisen aikana P2, kahdesta vaihtoehdosta se alempi, eli esimerkiksi pölylle ei ole asetettu mitattavia raja-arvoja. P2 tarkoittaa kuitenkin rakentamismääräysten mukaan tekemistä, joten taso on varsin hyvä.

Kullakin toimistonopalla on oma ilmanvaihtokoneensa kuudennessa kerroksessa. Koneet jäävät ennalleen, mutta ne on päivitetty uusimalla taajuusmuuttajat. Ilmamäärät säädetään vastaamaan tilamuutoksia, kun kopeista on tehty avotiloja. Ilmanvaihtokanavat nuohottiin vuonna 2013.

Rakennukset ovat Helsingin Energian kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen verkoissa. Lämpöä jaetaan jatkossakin vesikiertoisilla pattereilla, jotka on nyt huollettu. Jäähdytyksestä huolehtivat avotoimistojen jäähdytyspalkit, ilmanvaihto yleisjäähdytystä varten sekä konvektorit paljon jäähdytystä vaativissa serveritiloissa. Poikkeuksellisia helteitä varten kiinteistössä on lisätty kondenssivalvontaa jäähdytysverkoston säätöä varten.

Valaisimet on huollettu ja lisää valaisimia on asennettu avotoimistoalueelle.
Tilojen käyttäjä ja omistaja ovat määritelleet akustiikan kynnysarvot: 42 desibeliä neuvotteluhuoneiden välillä ja 35 desibeliä neuvotteluhuoneen ja käytävän välillä. Osan melun torjunnasta hoitaa antistaattinen ja likaahylkivä matto, joka kattaa suurimman osan lattiapinta-alasta.

Kiinteistöautomaatiojärjestelmänä on ollut YIT:n Niagara.

”Se saa jäädä, sillä on vielä käyttöikää, mutta huonesäädinjärjestelmä uusitaan.”

Porkkalankatu 20:n Poiju-remontti

 • Rakennuttaja: Sponda Oyj
 • Käyttäjä: Sanoma Oyj
 • Rakennuttajakonsultti: A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
 • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy
 • Sisustussuunnittelu: Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkinen Oy
 • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
 • Lvia- ja sähkösuunnittelu: Ramboll
 • Palotekninen suunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy
 • Akustinen suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy
 • Projektinjohtourakoitsija: Kenno-Rakenne Oy
 • Sähköurakoitsija: Boctok Oy
 • Lvi-urakoitsija: Uudenmaan LVI-talo Oy
 • Automaatiourakoitsija: Fidelix Oy
 • Sprinkleriurakoitsija: Operio Oy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sanomalle korjataan 10 000 neliön tilat Ruoholahteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat