Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen Tammelan stadionin suunnittelukilpailun voitti ”Hattutemppu”

Tampereen Tammelan jalkapallostadionista ja sen ympäristöstä järjestetty suunnittelukilpailu on ratkaistu. Kilpailun voitti ehdotus nimeltä ”Hattutemppu”. Sen tekijät ovat JKMM Arkkitehdit, Ramboll Oy ja Trafix Oy. Kilpailuun tuli kuusi ehdotusta. Tampereen kaupunki ja Lemminkäinen Oy järjestivät kilpailun yhteistyössä Suomen Palloliiton kanssa.

Stadionin arkkitehtuurin ideakilpailun voitti JKMM:n "Hattutemppu". Kuva: JKMM.

Kilpailussa kunniamaininnan sai ehdotus nimeltä ”Lynx Lynx”. Sen tekijöiksi paljastui työryhmä, jossa olivat Avanto Arkkitehdit Oy, White arkitekter AB sekä Ramboll Oy ja Sito Oy.

Kilpailulla haettiin korkeatasoista ja kustannusneutraalia ratkaisua stadionin uusimiseksi siten, että sen ympärille voidaan myös rakentaa. Kilpailun tavoitteena oli suunnitella Tammelaan uusi 6 000–7 000 katsojan jalkapallostadion, joka oheistoimintoineen on käytännöllinen ja kaupunkikuvaa kehittävä, mittakaavaltaan inhimillinen ja myös arkiliikuntaa edistävä sekä olemassa olevan ympäristön kaupunkirakenteellisia ja rakennustaiteellisia arvoja kunnioittava kokonaisuus. Voittajaehdotuksessa tavoitteissa onnistuttiin parhaiten.

Voittajaehdotus on arviointipöytäkirjan mukaan kokonaisidealtaan selkeä, arkkitehtuuriltaan raikas, nykyaikainen ja mittakaavallisesti erittäin onnistunut, ympäristön lähtökohdat huomioon ottava ja paikkaan soveltuva kokonaisuus. Toimintojen sijoittelu on ehdotuksessa onnistunut.

Hattutempussa kenttä on sijoitettu pohjois-eteläsuuntaisesti. Rakentamisen volyymi on sijoitettu kentän pitkille sivuille Salhojankadun ja Tammelan puistotien varrelle.

Vaaleaksi rapattuine kivirakenteisine pintoineen ehdotuksen asuinosia voidaan pitää eräänlaisena modernina ja raikkaana tulkintana 1950-luvun molemmin puolin rakennetuista Kalevan torni- ja lamellitaloista. Asuntojen pohjaratkaisut ovat selkeitä ja toimivia. Porrastettujen rakennusmassojen koloihin sijoitetut oleskelupihat ovat ehdotusten parhaimmistoa, ja niillä on tuotu lisäarvoa asumiseen. Liiketilat on sijoitettu luontevasti pääkadun varteen.

Hankkeelle asetetun kustannusneutraalisuuden tavoitteen osalta kaikki ehdotukset ovat suunnilleen samalla viivalla. Yksikään ehdotus ei ole puhtaasti kustannusneutraali. Tavoitteesta jäädään alustavien laskelmien mukaan noin 4 miljoonaa euroa. Erot eri ehdotusten välillä ovat pienet.

Tuomaristo suosittelee yksimielisesti, että voittanut ehdotus Hattutemppu valitaan jatkosuunnittelun pohjaksi. Ehdotus antaa realistisen ja joustavan pohjan jatkokehittelylle ilman, että vaarana on alkuperäisen idean katoaminen.

Jatkokehittelyssä tulisi tuomariston mielestä rakentamisen määrää vähentämällä sovittaa rakentaminen vielä paremmin lähialueen asuinrakennukset huomioonottavaksi. Jatkokehittely tehdään asemakaavoituksen yhteydessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Tammelan stadionin suunnittelukilpailun voitti ”Hattutemppu””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat