Kokeile kuukausi maksutta

Antimikrobinen lasikuitutapetti pitää homeen ja bakteerit kurissa

Seinäjoen keskussairaala pilotoi erikoistapettia saneerauksessaan. Varta vasten homeenestoon ja bakteerien leviämisen ehkäisemiseen suunniteltu, metallisuolalla käsitelty lasikuitutapetti on  soveltuu antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi suurta hygieniaa vaativiin kohteisiin, kuten sairaaloihin, laboratorioihin, kouluihin ja päiväkoteihin, joissa sairastumisen riski on suuri.

Seinäjoen keskussairaala pilotoi erikoistapettia saneerauksessaan. Varta vasten homeenestoon ja bakteerien leviämisen ehkäisemiseen suunniteltu, metallisuolalla käsitelty lasikuitutapetti on  soveltuu antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi suurta hygieniaa vaativiin kohteisiin, kuten sairaaloihin, laboratorioihin, kouluihin ja päiväkoteihin, joissa sairastumisen riski on suuri.

Antimikrobisen lasikuitutapetin homeenesto-ominaisuuksista tiedetään vielä aika vähän.  ”Mikrobit muuttavat koko ajan muotoaan, ja toisaalta ne ovat yhä vastustuskykyisempiä nykyisille lääkkeille. Sairaaloissa ja hoitolaitoksissa on etsittävä jatkuvasti uusia ja tehokkaampia rakenteellisia ratkaisuja infektioepidemioiden torjuntaan”, Seinäjoen keskussairaalan hygieniahoitaja Anneli Panttila toteaa.

Suunnittelukoordinaattori Kirsti Saarremaa sairaalan tekniikan tilahallinnosta kiittää keskussairaalan rakennuttajayksikköä valmiudesta pilotoida uutta. Keskussairaalan saneerausta on suunniteltu moniammatillisessa ryhmässä, jolloin uudistuksissa osataan huomioida kaikki rakennuksen käyttäjät hoitohenkilökunnasta ja siivoojista potilaisiin ja heidän vieraisiinsa.

”Tutkimme uusia tuotteita, esimerkiksi lattiamattoja, testaamalla niitä itse erillisillä koealueilla. Nyt haimme seinämateriaaliksi matalaprofiilista, helposti puhdistettavaa lasikuitutapettia. Oli hienoa, että Suomessa toimiva Fintex-Tetrakem Oy pystyi toimittamaan meille tapetin, jossa on lisäksi antimikrobiset ominaisuudet”, Saarremaa sanoo. Tapetille jo aiemmin tehdyn vertailututkimuksen tulokset olivat käytettävissä, joten sitä ei tarvinnut enää testata.

Kangasalla toimivan Fintexin toimittaman pinnoitejärjestelmän etuna on, että homeitiöt ja useat muut haitalliset bakteerit ja virukset, esimerkiksi MRSA ja norovirus, eivät pysty elämään erikoiskäsitellyn lasikuitutapetin pinnalla. Toisaalta ne eivät pysty myöskään läpäisemään tapettia, joten epäpuhtaudet eivät siirry huokoistenkaan seinien välityksellä pilaamaan huoneilmaa.

 Antimikrobiset lasikuitutapetit ovat vähitellen yleistymässä myös asuinrakennusten pintamateriaaleiksi. Lasikuitutapetti sopii käytettäväksi kaikissa sekä kuivissa että kosteissa sisätiloissa.   Monet sisäilmaongelmat aiheutuvat siitä, että seinät ovat huokoisia, ja tähän antimikrobinen lasikuitutapetti tuo ratkaisun.

Fintexin tapettiliima ja homeStop-lasikuitutapetti ovat saaneet antimikrobiologisissa vertailutesteissä erinomaiset tulokset (Standardi JIS Z 2801/2000). Tuotteiden valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden ympäristöä haittaavat vaikutukset on eliminoitu. Yrityksen tuotannossa ei käytetä lainkaan erittäin myrkylliseksi (T+) luokiteltuja kemikaaleja. Päästöluokitus on M1 ja tuotteilla on CE-merkintä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Antimikrobinen lasikuitutapetti pitää homeen ja bakteerit kurissa”

  1. Vai käykö tässä niin että luodaankin vahingossa niitä superbakteereja?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat