Asunnonostoaikeet vähentyneet marraskuussa

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut marraskuussa hieman lokakuuhun verrattuna. Luottamus on kuitenkin alemmalla tasolla kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin ja myös heikompi kuin vuosi sitten. Kuluttajien asunnonostoaikeet ja -peruskorjausaikeet ovat marraskuussa vähentyneet kuukautta aiemmasta. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 5,2 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Lokakuussa 2014 osuus oli 6,9 prosenttia ja vuosi sitten marraskuussa 6,7 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 7,1 prosenttia.

Myös peruskorjausaikeet ovat vähentyneet kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 17,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Lokakuussa lukema oli 18,3 prosenttia ja vuosi sitten marraskuussa 19,3 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen kohentunut hieman

Kuluttajien luottamusindikaattori on kuluvan vuoden marraskuussa lukemassa 2,6, kun se oli lokakuussa 0,4 ja syyskuussa -0,7. Marraskuussa 2013 luottamusindikaattori oli lukemassa 6,4. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,9.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omista säästämismahdollisuuksista sekä Suomen taloudesta ja työttömyydestä ovat kohentuneet marraskuussa. Sen sijaan odotukset kuluttajan omasta taloudesta ovat pysyneet ennallaan. Marraskuussa näkemykset yleisestä taloudesta ovat kuitenkin edelleen synkät ja omasta taloudesta varovaiset, kun taas arviot säästämismahdollisuuksista ovat hyvät.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin marraskuussa 1 254 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunnonostoaikeet vähentyneet marraskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat