Kokeile kuukausi maksutta

Vastaajat tuomittiin kukin 10 päiväsakon sakkorangaistukseen, joista maksettavaa syntyi kullekin 360 – 530 euroa. Vastaajat tuomittiin myös maksamaan yhteisvastuullisesti työntekijän oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 31.10.2014.

Tapauksessa työntekijät olivat elementtiseinien valutyössä asettaneet raudoitteita paikalleen siten, että korkeammalle asetetut raudat oli nostettu paikoilleen käsin nojatikkailta. Kyseinen työtapa oli työpaikalla vakiintunut käytäntö. Painavimmillaan raudoite saattoi painaa yli 15 kiloa.

Tapaturma sattui tavanomaisessa työtilanteessa, jossa työntekijä oli nostamassa oviaukon ylätukirautaa paikalleen, jolloin nojatikas keikahti ja työntekijä putosi maahan loukaten itsensä.

Työturvallisuusmääräykset kieltävät nojatikkaiden käytön työalustana. Käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, että kiellon merkitys on tulkinnanvarainen, mutta tästä huolimatta työnantajan olisi tullut ymmärtää, ettei työtä voida turvallisesti suorittaa nojatikkailta.

Työsuojelun lakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta korostaa, että työturvallisuussäännökset lähtevät siitä, että nojatikkailta työskentely on kiellettyä.

”Asetuksessa todetaan, että nojatikkaiden käyttö työalustana on kielletty. Tällä tarkoitetaan sitä, että niitä voidaan käyttää ainoastaan tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin”, Eriksson sanoo.

Hyvinkään KO tuomio asianro: R 14/286

Lähde: Aluehallintoviraston nettisivut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Parmalle sakkoja nojatikkaiden käytöstä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat