Rakentamisen työllistämisaikeet vähenivät selvästi

Rakennusalan työntekijöillä on edessä huonot työllistymisnäkymät ensi vuoden tammi-maaliskuussa, kertoo Manpowerin työmarkkinabarometri. Alan työllistämisaikeiden indikaattori on painunut pakkaselle ja on -16. Työllistämisnäkymät ovat heikentyneet selvästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, sillä indikaattori on laskenut peräti 16 prosenttiyksikköä.

Rakennusalan työntekijöillä on edessä huonot työllistymisnäkymät ensi vuoden tammi-maaliskuussa, kertoo Manpowerin työmarkkinabarometri. Alan työllistämisaikeiden indikaattori on painunut pakkaselle ja on -16. Työllistämisnäkymät ovat heikentyneet selvästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, sillä indikaattori on laskenut peräti 16 prosenttiyksikköä.

Rakennusalan rekrytointiaikeet ovat kuitenkin parantuneet vuoden 2014 tammi-maaliskuusta. Näkemykset ovat vahvistuneet 7 prosenttiyksiköllä.

Kaikkiaan työnantajat kuvailevat rekrytointinäkymiä verkkaisiksi vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä. Peräti 74 prosenttia ennakoi tilanteen pysyvän muuttumattomana. Vastaajista 8 prosenttia odottaa henkilöstömääränsä lisääntyvän, 16 prosenttia vähentyvän.

Työllistämisaikeiden indikaattori onkin -8. Ennuste on huonoin sen jälkeen, kun Manpower alkoi tehdä barometria vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä. Työmarkkinoiden odotetaan olevan heikoimmat kuljetus-, varastointi- ja viestintäaloilla.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna työllistämisaikeet vähenivät 7 prosenttiyksikköä. Vuoden 2104 vastaavaan aikaan verrattuna työllistämisaikeet ovat laskeneet 2 prosenttiyksikköä.

Työllistämisaikeiden indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.

Manpower haastatteli tutkimusta varten 624 työnantajan edustajaa ympäri Suomen. Yritys tekee tutkimuksen neljännesvuosittain.

Länsi-Suomessa näkymät heikenneet jyrkästi

Heikointa työmarkkinatilannetta ennustavat ensi vuoden alussa suurten ja keskisuurten organisaatioiden työnantajat. Tilanne on heikentynyt näissä yrityksissä voimakkaimmin verrattuna vuoden 2014 ensimmäiseen neljännekseen.

Kaikissa kokoluokissa työllistämisnäkymät heikkenevät vuoden 2014 viimeiseen neljännekseen verrattaessa. Keskisuuret työnantajat raportoivat merkittävästä näkymien heikkenemisestä.

Alueellisesti näkymät ovat heikoimmat Pohjois- ja Länsi-Suomessa. Kun tuloksia verrataan edelliseen vuosineljännekseen, Länsi-Suomessa työnantajien odotukset putosivat jyrkästi 23 prosenttiyksikköä. Myös Pohjois-Suomessa oli jonkin verran laskua. Etelä-Suomessa työnantajien odotukset heikentyivät hieman, mutta Itä-Suomessa taas tilanne näyttää hieman valoisammalta.

Vuoden 2014 tammi-maaliskuuhun verrattuna työllistämissuunnitelmat ovat heikentyneet kahdella alueella, Länsi- ja Etelä-Suomessa. Sen sijaan Itä-Suomen ennuste on parantunut 16 prosenttiyksikköä, ja Pohjois-Suomessakin nousua on hieman.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen työllistämisaikeet vähenivät selvästi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi