Kokeile kuukausi maksutta

Sähköalan tes-neuvotteluissa kuohuu: työnantajapuoli erotettiin omasta järjestöstään

Sähköalan jumiutuneissa tes-neuvotteluissa koettiin viime viikolla erikoinen tilanne, kun Sähkötekniset työnantajat STTA erotettiin Kiinteistötyönantajat ry:stä ja samalla Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta. Asiasta kertoi Demokraatti-lehti.

Sähköalan jumiutuneissa tes-neuvotteluissa koettiin viime viikolla erikoinen tilanne, kun Sähkötekniset työnantajat STTA erotettiin Kiinteistötyönantajat ry:stä ja samalla Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta. Asiasta kertoi Demokraatti-lehti.
Kuuntele juttu

Erottamisen syynä oli se, ettei STTA:lla ollut lupaa työtaistelutoimelleen. STTA kertoo tiedotteessaan olleensa yhteydessä Elinkeinoelämän keskusliittoon ja pyytäneensä EK:lta kirjallisesti kaksi kertaa työsulkulupaa.

”Pyyntöä ei jostain tuntemattomasta syystä esitelty EK:n hallitukselle”, STTA:n tiedotteessa todetaan.

STTA on uhannut aloittaa määräaikaisen työsulun 18.12.2014, jos sähköistysalalle ei synny sitä ennen työehtosopimusta. Johtaja Hannu Rautiainen EK:sta kertoi STT:lle, että STTA oli pyytänyt EK:lta lupaa työsulun järjestämiseen, mutta Kiinteistötyönantajat eivät puoltaneet pyyntöä. Siksi EK ei käsitellyt asiaa.

Työntekijäpuolen eli Sähköliiton mukaan työnantajat haluavat työsululla välttyä maksamasta arkipyhäkorvauksia joulun ajalta.

Sekavasta työmarkkinatilanteesta STTA:n sisällä kertonee myös se, että järjestön hallituksen puheenjohtaja erosi viime viikolla.

Ei heti isoa kaaosta

Ensi torstaina uhkaava sähköistysalan työsulku ei välttämättä aiheuta ainakaan heti kovin suuria vaikutuksia joulun myötä hiljentyvillä rakennustyömailla. Kaikki työantajat eivät edes osallistu työsulkuun. Alan kaksi suurta toimijaa Caverion ja Are eivät Sähköliiton toimitusjohtaja Martti Alakosken mukaan osallistu työsulkuun. Näissä yrityksissä on hänen mukaansa yhteensä lähes 2 000 jäsentä.

Sähköliitto tarjoaa työnantajille työrauhaa, jos ne eivät osallistu työsulkuun. Alakosken mukaan Sähköliiton hallitus aikoo päättää ensi keskiviikon hallituksen kokouksessa, että mahdollinen tukevaisuuden lakonuhka ei koske työsulusta vetäytyviä yrityksiä.

Ei neuvotteluja käynnissä

STTA:n jäsenyrityksissä on noin 5 000 sähkö- ja teleasentajaa. Lisäksi Palvelualojen työnantajaliitto PALTAan kuuluu Alakosken mukaan noin tuhat asentajaa. Näitä työsulku ei luonnollisesti koske. Tämän henkilöstöryhmän osalta tes-sopukin on Alakosken mukaan lähempänä, sillä heidän osaltaan työnantajapuoli ei vaadi urakkatytyöryhmän kokoonapanon määrittämistä koskevia muutoksia. Urakkatyöryhmän kokoonpanosta päättäminen on avainkysymys STTA:n ja Sähköliiton välisissä neuvotteluissa.

Alakosken mukaan Sähköliitto keskeytti työsulku-uhan jälkeen neuvottelut STTA:n kanssa. Työntekijät eivät palaa neuvottelupöytään ennen valtakunnansovittelijan neuvottelukutsua.

Rakennuslehti ei tavoittanut Sähkötekniset työnantajat STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsénia kommentoimaan tes-tilannetta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sähköalan tes-neuvotteluissa kuohuu: työnantajapuoli erotettiin omasta järjestöstään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat