Kokeile kuukausi maksutta

Kansliapäällikkö Pokka vaatii: Aran parannettava toimintaansa

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kommentoi 28.1.2015 julkaistussa blogissaan Aran eduskunnan oikeusasiamieheltä saamia toistuvia huomautuksia.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kommentoi 28.1.2015 julkaistussa blogissaan Aran eduskunnan oikeusasiamieheltä saamia toistuvia huomautuksia.

”Aran on parannettava toimintaansa. Kansalaisilla on oikeus odottaa viranomaisilta hyvää palvelua ja neuvontaa”, Pokka toteaa.

Rakennuslehden verkkosivuilla olevassa jutussa kerrotaan, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on saanut lainvastaisesta toiminnastaan useita huomautuksia eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä. Myös viraston ylijohtaja on saanut huomautuksia, kun se ei ole antanut ylimmän laillisuusvalvojan pyytämiä selvityksiä.

Pokan mukaan ympäristöministeriössä on annettu virastolle oikeusasiamiehen huomautusten vuoksi useita kehotuksia noudattaa kaikessa toiminnassa palveluperiaatetta ja neuvontavelvollisuutta. On sanottu, että silloinkin on vastattava, vaikka toimivaltainen viranomainen on joku muu.

”Nämä kehotukset on kirjattu sekä ministeriön tilinpäätöskannanottoon, joka annettiin kesällä 2014, että Aran kuluvan vuoden tulossopimukseen. Tulossopimuksen kirjattu vaatimus parantaa toiminnan laatua ja varmistaa prosessien toimivuus on ministeriön tapa muuttaa asioita, koska emme voi puuttua yksittäisiin päätöksiin”, Pokka toteaa.

Pitkään valmisteltu Araa koskeva lakiuudistus jäi antamatta eduskunnalle, kun uudistuksesta ei päästy poliittiseen sopuun. Pokan arvion mukaan pitkään vellonut keskustelu Aran tulevasta asemasta on pyörinyt viraston työntekijöiden mielessä.

”Liekö tämä tilanne vaikuttanut siihenkin, että viraston maine asioiden hyvänä hoitajana on saanut viime aikoina kolhuja. Eduskunnan oikeusasiamies on joutunut lähettämään virastolle useamman kirjallisen huomautuksen. Niiden pääsisältö on ollut, ettei virasto ole toiminut hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti. Tästä ovat kärsineet Aran asiakkaat.”

Viestintä- ja asuntoministeri Pia Viitanen ei halunnut kommentoida Rakennuslehdelle Aran saamia huomautuksia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Kansliapäällikkö Pokka vaatii: Aran parannettava toimintaansa”

  1. Onpa hurjaa vaati virkamiehiä tekemään työnsä ja kylläpä kesti. Kelvottomalla Aralla on kelvoton isäntä=ympäristöministeriö. Tässä konstellaatiossa ei tähdet tule tuikkimaan.

  2. Kansliapäällikkö Hannele Pokka on vastannut 15.4. 2013 oikeuskanslerinviraston pyytämään selvitys- ja lausuntopyyntöön asumisoikeusyhteisöiden valvontaan ja ohjaukseen liittyvän asumisoikeuslainmuutokseen joka tuli voimaan vuoden 2011 alussa.

    ”Ympäristöministeriö viittaa ARA:n selvityksessä esitettyihin lausumiin ja yhtyy ARA:n näkemykseen siitä, että ARA:n asumisoikeusyhteisöihin kohdistama ohjaus- ja valvontatoiminta on ollut riittävää. Ympäristöministeriö katsoo, että ARA on huolehtinut ohjauksesta ja valvonnasta toimivaltansa perusteella asianmukaisesti.”

    Ympäristöministeriön lausumassa 15.4. 2013 todetaan että Avain Asumisoikeus Oy on siirtänyt tilikaudelta kertyneen rahoitusyli- tai alijäämän tulevan vuoden vastikkeisiin lain edellyttämällä tavalla.

    Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on 15.12. 2014 todennut tarkastuskertomuksessa ” yhtiö on siirtänyt hoito- ja rahoitusmenojen katteeksi kertyneet ylijäämät varautumisiin, mikä on omakustannusperiaatteen vastaista.”

    Saiko oikeuskanslerinvirasto ympäristöministeriöltä ja Aralta oikeaa tietoa omakustannusperiaatteen toteutumisesta Avain Asumisoikeus Oy:ssä ?

  3. Kyllä Pokan ja ympäristöministeriön pitäisi reilusti myöntää osuutensa nykytilanteeseen. Ympäristöministeriö on nimenomaan ”hiljentänyt” ARAn johdon kanssa ne ARAn ylitarkastajat, jotka ovat yrittäneet tehdä työnsä liian hyvin eli esimerkiksi käsitellä huolellisesti ”yleishyödyllisten yhteisöjen” asukkaiden ”yhteisöjään” koskevat kysymykset ja kantelut.

  4. Vuonna 2009 – 2010 Ara käsitteli asukkaiden valituksia asiallisesti. Ilmeisesti Aran organisaatiossa tapahtui muutoksia, jonka jälkeen valvonta ja ohjaus muuttui yleishyödyllisten yhteisöjen edunvalvonnaksi.
    Ara pitää yleishyödyllisessä yhteisössä tekemää tarkastuskertomusta salaisena, peittämällä siinä olevat oleelliset tiedot. Asukkaita oudoksuttaa ”salaamis-kulttuuri”, olisihan asumisoikeuden haltijoilla ja veronmaksajilla perusteltu syy tietää miksi ja mitenpaljon yhteisöt ovat väärin perustein vastikkeita keränneet.
    Asukkailta kerättyjä hoitovastikkeiden ylijäämiä on siirretty ympäristöministeriön suosituksen (kuntakirje 7/ 1996) ja asumisoikeussopimusten vastaisesti Avain Asumisoikeus Oy:ssä varautumisiin Aran tarkastuskertomuksen mukaan.

    Aran olisi pitänyt ryhtyä toimiin jo 2009 ja vaatia yhteisöjä toimimaan suosituksen ja lakien mukaisesti, kun tuolloin kantelun tutkimisen yhteydessä ilmeni yhtiön sijoittaneen 8,5 miljoonaa euroa yleishyödyllisen yhteisön ulkopuolelle.

    Parempi tutkia myöhään kun ei milloinkaan !

  5. Eikös ympäristöministeriö itsekin saanut samalla pyyhkeitä?

  6. Ensin virkamiehiä röykytetään ja jopa julkisesti uhataan pääjohtajaa erottamiselle, seuraavaksi muutaman vuoden hiljaisuus.
    ”Puolueettoman” selvityksen ARA:n toiminnasta laati aiemmin vastaavista tehtävistä virattomaksi jäänyt 70-vuotias eläkeläinen, jotenkin tätä taustaa vasten raportin kielteinen lopputulos ei yllätä.

    ARA:n toimintaa ohjaa johtokunta, jonka kokoonpanoa missään raporteissa ole kyseenalaistettu.
    Ja mikä on ohjaavan ministeriön rooli , olisikohan tämä Pokan ensimmäinen lausuma asiassa.

    Hallitusohjelman asuntopoliittiset tavoitteet eivät ole toteutuneet, päätöksiä ei vain synny. Yritysmaailmassa johtoajatus on että omistajalla pitää olla tahtotila ja selvät tavoitteet.
    Mihinkähän suuntaan ylitarkastajien pitäisi päätöksiään viedä kun strategia on hieman kateissa.

    Poliittiset lupauksetkaan eivät ole aina olleet realistisia. Eräässäkin vaiheessa oli kova tahto tukea uusien kohteiden vuokratasoa (tavoite 12 €/m2), mistäs rahat ja pidetäänkö edellisen vuoden ARA kohteissa vuokrat edelleen 17 €/m2 ?

    Mitä tällaisen kohtelun kohteeksi joutunut organisaatio ylipäätänsä uskaltaa mihinkään vastata ?

  7. Pyyhkeitä ympäristöministeriölle pitää tulla lisää !

    Ympäristöministeriön eläköitynyt virkamies Riitta Rainio katsoi 31.3.2011 selvityksessään läpi sormien Avain Asumisoikeus Oy:n osakekaupat. Rainio totesi tehdyt kaupat jälkikäteen mitättömiksi, vaikka kaupat oli kauppakirjojen mukaan todellisuudessa tehty.

    Ara ja ympäristöministeriö hyväksyivät ja ohjeistivat sen että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeista 51 % Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle jolle myönnettiin yleishyödyllisyysnimitys jälkikäteen.
    Säätiö ei omistanut myymiään osakkeita. Säätiö oli kuitenkin vastaanottanut yleishyödyllisen yhteisön osinkoja 86.500 euroa, ja valinnut edustajansa Avain Asumisoikeus Oy:n hallitukseen. Säätiö oli PRH:lle antamansa selvityksen mukaan toiminut Aran ohjeistuksen mukaan.
    Kaupat todettiin jälkikäteen mitättömiksi

    Ympäristöministeriö hyväksyi Aran oheistuksen mukaan ”holding-yhtiön” perustamisen, jolle osakkeet myytiin.

  8. Asokotien vastikelaskelmien osalta on tehtiin useita selvityspyyntöjä ARA:lle, eikä niihin reagoitu käytännössä mitenkään.
    Asokodit myytiin ”pimeästi” uudelle omistajalle, eikä kauppahintakaan ole suostuttu paljastamaan asukkaille.
    Tilanne asukkaiden tiedonsaannin ja vaikutusmahdollisuuksien osalta ei ole edelleenkään parantunut.

    Eikö nyt jo olisi aika ryhtyä töihin?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat