Kokeile kuukausi maksutta

Vaaralliset sähköasennukset yleisiä – kuolemiakin seurauksena

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tuoreen kyselyn mukaan laittomia sähkötöitä tehdään Suomessa paljon enemmän kuin on arvioitu.

Kyselyyn vastanneista ammattilaisista lähes kaikki olivat havainneet kuluneen vuoden aikana laittomia sähkötöitä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että laittomat sähkötyöt ovat iso turvallisuusriski.

Kotitaloudet riskiryhmä

Riskiryhmässä ovat tavalliset perheet, jotka eivät todennäköisesti tunnista laittomista sähköasennustöistä seuraavaa hengen- ja omaisuudenvaaraa. Sähköt voivat toimia normaalilla tavalla, mutta asennukset voivat silti aiheuttaa välittömän vaaran. Tukesin tapaturmarekisterissä on lähivuosiltakin monta kuolemantapausta, jotka ovat aiheutuneet laittomista sähkötöistä ja niinkin yksinkertaisesta asennuksesta kuin pistorasiasta. Uhrina on ollut joko laittomien töiden tekijä itse, hänen lähiomaisensa tai täysin ulkopuolinen.

”Puutteellisia ja virheellisiä asennuksia ei varsinkaan maallikko useinkaan havaitse päällepäin. Vaaranpaikkojen paljastamiseen tarvitaan sähköalan ammattilainen mittareineen. Suosittelemmekin, että ihmiset olisivat yhteydessä sähköalan ammattilaiseen, mikäli on syytä epäillä sähköasennusten turvallisuutta”, kehottaa STUL:n tekninen johtaja Esa Tiainen.

STUL:n alkuvuonna toteuttamassa kyselyssä tiedusteltiin liiton jäseninä olevien sähkö- ja teleasennusalan yrittäjien havaintoja laittomista sähköasennuksista. Laittomuus tarkoittaa, että asennuksia tekevä taho ei ole tehnyt toimintailmoitusta Tukesin rekisteriin eikä hänellä ole pätevää sähkötöiden johtajaa vastaamassa asennusten turvallisuudesta.

Kyselyn perusteella laittomat sähkötyöt ovat paljon yleisempiä, kuin STUL ja Tukes olivat arvioineet.

Kyselyyn vastasi 328 henkilöä, joista yli 90 prosenttia kertoi havainneensa viimeksi kuluneen vuoden aikana laittomia sähkötöitä ja 74 prosenttia havainneensa sitä yli viisi kertaa kuluneen vuoden aikana.

Laittomat sähkötyöt ovat vastaajien mielestä pikemminkin lisääntyvä kuin poistuva ongelma. Entistä huolestuttavamman tuloksesta tekee se, että havaituissa kohteissa oli yleensä nähty myös sähköturvallisuuden vaarantuneen.

Rakennusmiehet sähköasentajina

Kyselyn mukaan laittomia sähköasennustöitä tehdään pääasiassa omakotitalojen rakennustyömailla, kotien keittiö- ja kylpyhuoneremonttien yhteydessä niin pientaloissa kuin kerrostaloasunnoissa sekä vapaa-ajan asuntojen rakennus- ja remonttikohteissa. Isommissa rakennuskohteissa laittomia sähköasennustöitä oli kohdattu vain harvoin.

Suureen huoleen ei ole aihetta, jos sähkötyöt on aikanaan teetetty ammattilaisella, jolla on sähkötyöoikeudet. Ammattilainen tarkastaa oman työnsä monenlaisin mittauksin ja luovuttaa tilaajalle käyttöönottotarkastuspöytäkirjan turvallisuuden vakuudeksi. Pöytäkirja kannattaakin aina muistaa pyytää asennustöitä vastaanotettaessa.

Tutkimuksen perusteella laittomia sähköasennuksia tekevät joko muiden alojen ammattilaiset tai sähköalan asiantuntijat, joilla ei ole tarvittavia oikeuksia.

”Vastaajat nimeävät syyllisiksi muun muassa kylpyhuone-, keittiö- yms. remontteja tekevät rakennusmiehet, joilta puuttuu sähköalan osaaminen ja pätevyys. Toinen suuri ryhmä ovat sähköalan ammattilaiset, joilla ei kuitenkaan ole sähkötyöoikeuksia”, kertoo ryhmäpäällikkö Harri Westerlund Tukesista.

Myös asukkaiden tekemiä laittomia töitä tulee ilmi asuntojen vaihtaessa omistajaa tai vuokralaista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vaaralliset sähköasennukset yleisiä – kuolemiakin seurauksena”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat