Kokeile kuukausi maksutta

Dixi sai platina-Leedin

Toimisto- ja liikekeskus Dixin ensimmäinen vaihe on saanut platina-tason Leed-ympäristösertifikaatin.

Dixi-keskus sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. Kuva: Anne Kurki

Dixi sijaitsee Vantaalla Tikkurilan juna-aseman yhteydessä. Se on ensimmäinen kauppakeskus- ja toimistohanke Suomessa, jolle on myönnetty Leed Platina -sertifikaatti. Aiemmat platina-tason saavuttaneet rakennukset ovat olleet toimistoja.

Perusta platina-tasolle syntyi Dixissä useasta asiasta. Peräti 6 300 neliön viherkatosta saadaan hyötyä esimerkiksi hulevesien hallinnassa. Lisäksi platina-tason saavuttamiseen vaikutti vähän kuluttavien vesikalusteiden valinta, vähäpäästöiset pintamateriaalit sekä paikallisten ja osin kierrätettyjen materiaalien käyttäminen rakentamisessa.

”Leed-vaateet huomioitiin koko matkalla hankkeen suunnittelusta rakentamiseen. Rakentamisen ratkaisut vähentävät myös kiinteistöjen ylläpidosta syntyviä kustannuksia sekä ympäristökuormitusta”, liiketoimintaryhmän johtaja Timo Lehmus YIT:ltä toteaa.

”Dixin sijainti Tikkurilan asemalla on loistava. Sekä työntekijöiden että asiakkaiden on helppoa ja nopeaa saapua Dixiin”, Eteran kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta sanoo.

”Toimistotilojen vuokralaisille merkittävää on myös tilojen ekologisten ratkaisujen tuomat säästöt sekä viihtyisyys.”

Dixin toimistotilat ovat Eteran omistuksessa.

Toinen vaihe käynnistyy kevään aikana

Vuoden 2014 lopussa valmistunut Dixin ensimmäinen vaihe sisältää lähes 14 000 neliötä, josta noin puolet on toimistotilaa ja puolet liiketilaa sekä kolmikerroksisen pysäköintitalon ja uuden linja-autoterminaalin. Hankkeen kehittäjä ja rakentaja on YIT.

Toimisto- ja liikekeskus Dixissä on tiloja 12 kerroksessa. Kerroksissa 4–11 sijaitsevat toimistotilat. Toimistotilojen lisäksi Dixissä on päivittäistavara- ja erikoiskaupan liikkeitä, monipuolinen ravintolamaailma, matkakeskus lipunmyyntitiloineen ja uuden paikallisliikenteen linja-autoterminaali sekä Vantaan kaupungin yhteispalvelupiste. Liiketilat sijaitsevat Dixin 1.-3. kerroksessa. Liiketilojen omistaja on Nordic Real Estate Partners.

Dixin rakentaminen alkoi lokakuussa 2012, ja se toteutetaan useammassa vaiheessa. Toisen vaiheen rakennustyöt on tavoitteena käynnistää kevään aikana, jolloin kauppakeskusta laajennetaan ja rakennetaan lisää toimistotiloja. Dixin kokonaisuuslaajuus valmistuessaan on noin 35 000 neliötä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Dixi sai platina-Leedin”

  1. Rakennusliike suunnittelee kohteensa ei suinkaan käyttäjää vaan Leed-pisteyttäjiä varten. Viherkaton rakentaminen on pisteytysmielessä (mutta vain siinä) järkevämpää kuin vaikkapa aurinkopaneelien teko katolla. Muuten virhekatto on kuitenkin varsinainen hukkakatto. Etelä-Euroopassa sen korkeita Leed-pisteitä on perusteltu sillä, että viherkatto jäähdyttää kattoa kuumalla auringonpaisteella ja vähentää näin ilmastoinnin tarvetta. Milloin Tikkurilassa aurinko paistaa niin kuumasti, että tuolle olisi tarvetta? Ison osa vuotta katto on lumen ja jään peitossa tyhjän panttina. Sulana ollessaan se on jopa potentiaalinen kosteusvaurion lähde. Jos meillä ei edes parkkihalleja ole kymmenien vuosien harjoittelun jälkeen saatu vettä pitäviksi, niin miten se onnistuu ensi yrittämällä viherkatoilla?

  2. Viherkaton vaatimus kohteeseen tulee Vantaan kaavavaatimuksista, mutta auttaa toki LEED-pisteidenkin saavuttamisessa.

  3. Nimimerkki nimetön otatko yhteyttä taina.suonio@rmgardens.fi niin voin kertoa sinulle viherkattojen lukuisat ja moninaiset edut (joita on mm. hulevesien väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen, estetiikan ja viihtyvyyden lisääntyminen jne.). Vastasin Dixin viherkaton rakentamisesta tässä projektissa. Kokemukseni myötä voinkin vain kehoittaa tämänkin blogin lukijoita tutustumaan Helsingin yliopiston Viides Ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimushankkeeseen.
    Kysymykseni kuuluukin, että miksi Suomessa viherkatot eivät ole jo osana kaupungin kaavoitusta, kuten esm. Ranskassa. Pitääkö Suomessakin laatia laki, joka velvoittaa rakentamaan kaupunkiympäristöä huomioivasti viherkattoja?

    Kukkaisterveisin,

    Taina Suomio

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat