Kokeile kuukausi maksutta

Suhdanneryhmä: asuntoaloitukset kääntyvät kasvuun

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun mukaan asuntoaloituksen lisääntyvät tänä vuonna viime vuodesta, mutta kokonaisuutena suhdannetilanteessa ei ole nähtävissä olennaisia muutoksia.

Raksun ennustaa lähes nollakasvua tälle vuodelle. Ennustehaarukka on -1:n ja +1:n välillä.

Raksun mukaan rakentamisen kokonaistuotannon kasvu jää tänä vuonna lähelle nollaa. Arviohaarukka on -1 prosentista +1 prosenttiin. Jos yleiseen talouskehitykseen liittyvät kansainväliset riskit vähenevät, asuntopuoli nostaisi koko rakentamisen tuotannon kasvuun jo tänä vuonna.

Vuonna 2014 talonrakentamisen kokonaistuotanto väheni arviolta 2-4 prosenttia. Eniten laski asuntojen uudistuotanto, yli 10 prosenttia edellisvuodesta.

Uusia asuntoja aloitettiin viime vuonna arviolta 25 000 kappaletta. Tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan 25 500 asuntoon. Ara-tuotantoa siitä olisi reilu kolmannes: 7000 korkotukilainoitettua ja noin 1 000 valtion takauksen turvin lainoitettua asuntoa.

Aiemmin päätetyt elvytystoimet tukevat rakentamista tänä vuonna. Niitä ovat muun muassa normaalien Ara-vuokra-asuntojen käynnistysavustus, omavastuukoron lasku 1 prosenttiin ja investointiavustuksen määrän korottaminen.

Myös korjausrakentamisen 10 prosentin käynnistysavustus vaikuttaa vielä tänä vuonna, vaikka uusia avustuksia ei enää myönnetä.

Toimistorakentaminen viriämässä

Toimitilojen rakentamisessa ei ole Raksun mukaan odotettavissa nopeaa paranemista. Myös teollisuuden odotukset ovat tilauskannan suhteen edelleen vaisut.

Liikerakentamisen lupakehitys on ollut hyvää, melkein jopa vahvaa, ja aloitukset ovat kasvaneet heikosta suhdannetilanteesta huolimatta. Kaupan alalla tilanne on vaikea. Liikenteen rakennukset kasvattavat liikerakentamisen määrää.

Toimistojen rakentaminen on Raksun mukaan selvästi viriämässä, mutta lähtötaso on ollut 2000-luvun matalin.

Teollisuusrakentaminen on matalalla tasolla. Varastorakentaminen puolestaan on hyvällä tasolla.

Julkisen palvelurakentamisen määrä väheni viime vuonna selvästi. Tähän ryhmään sisältyy sekä julkista että yksityistä rakentamista. Kuluvana vuonna julkisen sektorin rakentaminen tasoittaa Raksun mukaan suhdannekuoppaa.

Korjaaminen kasvaa vakaasti

Maatalousrakentaminen lähes puolittui vuonna 2014 edellisvuodesta. Tänä vuonna on odotettavissa varsin vähäistä uudisrakentamista maataloudessa.

Korjausrakentaminen kasvoi viime vuonna arviolta 2,5 prosentilla . Tälle vuodelle Raksu odottaa kiihtyvää, noin 3 prosentin kasvua. Asuinrakennusten korjausrakentamisen volyymin arvioidaan kasvavan noin 4 prosenttiin tänä vuonna.

Infrarakentaminen vähenee

Maa- ja vesirakennusinvestoinnit supistuvat tänä vuonna suhdannesyistä noin prosentilla.

Infrarakentaminen, johon kuuluvat myös tonteilla ja valtauksilla tehty työ, supistuu pohjatöiden vähentyessä. Koko infra-alan suhdannenäkymät ovat maa- ja vesirakentamista selvästi heikommat, koska uudistalonrakentaminen supistuu edelleen tänä vuonna.

Vuodelle 2016 Raksu ennustaa infrarakentamiseen 2-4 prosentin kasvua.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Suhdanneryhmä: asuntoaloitukset kääntyvät kasvuun”

  1. Koska talouden näkymät ovat edelleen surkeat, miksi asuntotuotanto kasvaisi. Ellei siihen pumpata ekstrarahaa. Ja jos toimistoja on tyhjänä pilvin pimein, miksi uusia kannattaisi rakentaa? Toimistojen muuttaminen asuntokäyttöön sen sijaan vetäisi, kun ne ovat usein hyvillä paikoilla. Mutta senkin byrokratia kangistaa.

  2. Asuntotuotanto kasvaa, koska korot ovat lähes nollassa. Asunnot ovat lähes ainoa kohde mistä pankit ja sijoitusyhtiöt saavat kunnon tuottoa. Siksi löysää rahaa ohjataan rakentamiseen niin paljon kuin sitä vain pystytään vastaanottamaan. Kiinteistösijoittamisestakin saa parempaa tuottoa kuin korkopapereista. Siksi tuokin markkina on sijoittajavetoista. Narulla on vaikea työntää, joten vetoa tarvitaankin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat