Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki valmistelee ryhmärakennuttamiseen sopivaa kaavaa Kalasatamaan

Helsinki suunnittelee ryhmärakennuttamisen mahdollistavaa kaavaa Verkkosaaren pohjoisosaan Kalasatamassa.

Ryhmärakennuttamiseen sopivat korttelit Verkkosaaren pohjoisosassa.

Verkkosaaren pohjoisosaan suunnitellaan tiiviisti rakennettua merellistä kantakaupunkia noin 2 000 asukkaalle. Alueen ensimmäiset luonnokset syntyivät berliiniläissuunnittelijoiden kynästä keväällä 2013 osana Berliinin ja Helsingin kaupunkisuunnitteluakatemiaa.

”Yhteistyöstä jäi elämään ajatus ryhmärakennuttamiseen kannustavan kaavan tekemisestä. Kalasataman hankkeet ovat tavallisesti isoja. Pienimuotoisempi rakennuttaminen monipuolistaisi asuntojen valikoimaa ja voisi tuottaa myös kohtuuhintaisia asuntoja”, arkkitehti Tuukka Linnas Kalasatama–Malmi-projektista kertoo.

Ryhmärakennuttamiseen sopivat korttelit pysäköintiratkaisuineen on tarkoitus suunnitella siten, että ne voidaan helposti jakaa pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Kaava mahdollistaisi 15–20 itsenäisesti toteutettavaa projektia. Kiinteistövirasto voisi luovuttaa tontit arviolta vuonna 2017.

Alueelle suunnitellaan ryhmärakentamisen lisäksi muuta asuinrakentamista, suurta päiväkotia, pienvenesatamaa sekä varausta kelluvalle uimalalle. Kalasatamankadun osasta on tarkoitus muodostua alueelle keskusaukio. Alueella kulkisi myös baanan ja uuden raitiotien linjaus.

Berliiniläinen ryhmärakennuttamiseen erikoistunut arkkitehti Kristien Ring kertoo seminaarissa, miten ryhmärakennuttaminen toimii Berliinissä. Seminaari järjestetään maanantaina 11. toukokuuta kello 17–20 info- ja näyttelykeskus Laiturilla Kampissa.

Illan aikana kuullaan myös suomalaisia kokemuksia ryhmärakennuttamisesta, esimerkiksi Jätkäsaareen valmistuneesta Malta-talosta, sekä ryhmärakennuttamisen käytännöistä Helsingin kaupungilla. Tilaisuudessa esitellään kaavaluonnos ja keskustellaan sen sisällöstä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki valmistelee ryhmärakennuttamiseen sopivaa kaavaa Kalasatamaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat