Kokeile kuukausi maksutta

KHO hylkäsi Lauttasaaren vesitornin purkamisesta tehdyn valituksen

Helsingin Sanomat kertoo, että Lauttasaaren vesitornin purkaminen otti harppauksen lähemmäs toteutumistaan. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi purkulupaa koskevan valituksen.

Helsingin Sanomat kertoo, että Lauttasaaren vesitornin purkaminen otti harppauksen lähemmäs toteutumistaan. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi purkulupaa koskevan valituksen.

Helsingin kaupungin on pysäyttänyt purkutyöt siihen asti, kunnes KHO tekee ratkaisunsa ja viimeisetkin valitukset käsitellään. Vireillä on vielä Lauttasaari-seuran ympäristöministeriöön tekemä valitus Uudenmaan ely-keskuksen suojelemattomuuspäätöksestä.

Tuore KHO:n päätös ei tuonut muutosta hallinto-oikeuden ratkaisuun rakennuslautakunnan purkupäätöksen hylkäämisestä. Myös päätöksen täytäntöönpanoa kieltämistä koskeva vaatimus hylättiin.

KHO:n mukaan Lauttasaaren vesitornilla on sekä rakennus- ja kulttuurihistoriallista että kaupunkikuvallista ja maisemallista arvoa, mutta lain mukaan rakennusperinnön suojeleminen asemakaava-alueella tulee lähtökohtaisesti järjestää asemakaavoituksella.

Vesitornin seutua koskevaa, vuosina 1951 ja 1958 vahvistettua asemakaavaa on KHO:n mukaan ”sinänsä pidettävä rakennussuojelun näkökulmasta vanhentuneena”. Vuonna 2003 hyväksytyssä yleiskaavassa Kotkavuoren alue on osoitettu muun muassa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittäväksi. Kaavamääräyksen mukaan aluetta kehitetään siten, että sen arvot ja ominaisuudet säilyvät.

Vesitornia ei ole mainittu kaavassa yksittäisenä kohteena. Kun mitään muitakaan esteitä purkamisluvan voimassa pitämiselle ei ole ilmennyt, ei KHO löytänyt Helsingin Sanomien mukaan perusteita hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen.

Lauttasaaren vesitorni valmistui Kotkavuoren huipulle vuonna 1958. Torni oli käytössä vuoteen 1996 asti.

Vuonna 2008 vesitornille tehtiin kuntoarvio, jonka perusteella rakennelma vaatisi mittavan peruskorjauksen. Kaupunki arvioi korjauskustannusten nousevan lähelle neljää miljoonaa euroa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KHO hylkäsi Lauttasaaren vesitornin purkamisesta tehdyn valituksen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat