Kokeile kuukausi maksutta

Pintakäsittelyalan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen häirinnästä

Pohjanmaan käräjäoikeus on 5. kesäkuuta tuominnut mustasaarelaisen pintakäsittelyalan yrityksen toimitusjohtajan 3 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, pahoinpitelystä ja työsyrjinnästä. Lisäksi yhtiö tuomittiin 8 500 euron yhteisösakkoon.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 5. kesäkuuta tuominnut mustasaarelaisen pintakäsittelyalan yrityksen toimitusjohtajan 3 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, pahoinpitelystä ja työsyrjinnästä. Lisäksi yhtiö tuomittiin 8 500 euron yhteisösakkoon.

Käräjäoikeus velvoitti myös suorittamaan talouspäällikkönä toimineelle työntekijälle 3 000 euroa korvauksena kärsimyksestä ja 4 000 euroa tilapäisestä haitasta.

Toimitusjohtajan harjoittama häirintä alkoi talouspäällikön työsuhteen alussa vuonna 1999 ja jatkui hänen työsuhteensa päättymiseen asti 2014.

Toimitusjohtaja muun muassa huusi työntekijälle, perusteetta arvosteli hänen työntekoaan, nimitteli häntä muun muassa vanhaksi ämmäksi ja tyhmäksi, epäili hänen olevan miehen puutteessa, poisti häneltä perusteetta työtehtäviä, heitti papereita hänen työpöydältään lattialle ja esti häntä poistumasta työpaikalta. Talouspäällikkö ilmoitti useita kertoja, ettei toimitusjohtajan harjoittama häirintä ja epäasiallinen kohtelu ole hyväksyttävää, mutta ilmoitukset eivät johtaneet toimitusjohtajan käytöksen muuttumiseen tai asian selvittämiseen. Häirinnän seurauksena työntekijälle aiheutui terveyshaitta.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka toimitusjohtajalle oli luonteenomaista räväkkä kielenkäyttö ja käyttäytyminen, hänen käytöksensä talouspäällikköä kohtaan oli poikennut siitä, mikä oli työyhteisössä tavanomaista ja hyväksyttävää. Toimitusjohtajan käytös oli ollut siinä määrin ilmeistä ja toistuvaa, ettei edes erillistä ilmoitusta vaadittu, vaan hänen olisi tullut tunnistaa häirintä oma-aloitteisesti.

Toimitusjohtaja ei ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työssä olevan epäkohdan poistamiseksi. Lisäksi käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan toimineen tahallisesti, koska talouspäällikkö oli useamman kerran pyytänyt häntä lopettamaan. Myös muut työntekijät olivat huomauttaneet toimitusjohtajaa hänen käytöksestään, ja asiasta oli pidetty palavereja.

Tästä huolimatta toimitusjohtaja jatkoi menettelyä. Käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajan myös pahoinpitelystä. Toimitusjohtajan oli käräjäoikeuden mukaan tullut pitää varsin todennäköisenä, että hänen menettelynsä vahingoitti talouspäällikön terveyttä.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja oli myös syyllistynyt työsyrjintään. Talouspäällikkö oli ilmoitusten jälkeen siirretty tuotantoon kokoonpanotöihin, lomautettu useita kertoja ja lopulta irtisanottu.

Toimitusjohtaja katsoi, että irtisanomiseen oli ollut taloudelliset ja tuotannolliset perusteet. Koska yritykseen oli palkattu konttoripuolelle lisää työntekijöitä, käräjäoikeus ei pitänyt toimitusjohtajan esittämää väitettä uskottavana. Käräjäoikeus katsoi siksi, että talouspäällikkö oli asetettu epäedulliseen asemaan ammatillisen toiminnan tai muun tähän rinnastettavan seikan johdosta.

Käräjäoikeus tuomitsi poikkeuksellisesti vankeusrangaistuksen teoista. Vankeusrangaistusta puolsi käräjäoikeuden näkemyksen mukaan tekojen huomattavan pitkä kesto ja toimitusjohtajan käyttäytyminen ja kielenkäyttö, jota käräjäoikeus piti erityisen moitittavana, koska toimitusjohtaja toimi talouspäällikön esimiehenä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Pintakäsittelyalan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen häirinnästä”

  1. Tyypillinen suomalainen toimitusjohtaja. Kuvittelee olevansa taivaan lahja naisille ja verottajalle.
    Oikeasti on kasa kakkaa vetelässä pussissa, joka valuu suun kautta yli.

    1. Jotain rajaa Masa, ei koske tyypillisesti kaikkia suomalaisia toimitusjohtajia.
      Mara

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat