Mullistaako tämä innovaatio pientalojen rakentamisen?

Koskisen Oy ja Brand Building Oy ovat tuoneet markkinoille esivalmistetun kattojärjestelmän, joka voidaan asentaa pientaloon alle tunnissa.

Vetokattoa asennetaan paikalleen Lohjan Pusulassa.

Vetokatto-innovaatio sisältää haitarimaisessa nipussa päätyelementit, ristikot, aluskatteen sekä tuuletusriman, mutta ei varsinaista vesikatetta. Työmaalla nippu nostetaan kokonaisena talon toiseen päätyyn yläjuoksujen päälle. Tuennan jälkeen nippu vedetään auki katolle. Sen jälkeen tehdään vielä tuulisidonnat.

”Kun asennus menee nappiin, Vetokatto saadaan päätyelementtien paikalleen nostamisineen asennetuksi 15 minuutissa tällaisessa kohteessa”, Lauri Ahonen, toinen innovaation kehitelleistä veljeksistä sanoi asennusesittelyssä Lohjan Pusulassa.

Pusulan kohde on yksinkertainen suorakaiteen muotoinen omakotitalo, jollaiseen Vetokaton asentaminen on yleensä helpointa. Kohteeseen asennettu Vetokattonippu oli kuitenkin vaurioitunut kuljetuksen aikana, mikä aiheutti asennukseen hankaluuksia ja hidasti sitä. Rakennuslehti oli paikalla todistamassa asennuksen onnistuneen silti noin tunnissa. Alla näkyvät kuvat ovat Pusulan kohteen asennuksesta.

Etuja sääsuojauksessa ja työturvallisuudessa

Innovaatiolle on haettu patenttia. Innovaation ydin on aluskatteen liu’uttamisessa paikoilleen kelkan avulla, mikä on vaatinut muun muassa kitkan vähentämiseen sekä ristikoiden kohdalle tuleviin lukituksiin liittyvää ideointia. Lukitukset estävät aluskatteen repeytymisen vetovaiheessa. Vetokaton kaikki materiaalit ovat kuitenkin tavallisia rakennustuotteita.

Vetokatto asennetaan välittömästi seinäelementtien pystytyksen jälkeen. Yhtiöt korostavat innovaation etuja etenkin sääsuojauksen ja työturvallisuuden kannalta. Isokin omakotitalo saadaan säältä suojaan muutamassa tunnissa. Kun nostojen ja telineiden tarve vähenee huomattavasti eikä kiipeilyä ristikoiden päällä ennen ruoteiden asennusta tarvita, vesikattoasennuksesta tulee turvallisempaa.

Vetokatto on mahdollista asentaa myös monimuotoisiin taloihin, mutta asennus vie tällöin enemmän aikaa. Vaikka innovaatio on suunniteltu pien- ja rivitaloja ajatellen, sitä voidaan käyttää myös muissa talotyypeissä.

Vetokattoja on toistaiseksi pilotoitu kolmeen taloon kevään ja kesän aikana.

Kustannukset perinteisten ratkaisujen tasoa

Koskisen taloteollisuuden johtaja Juha Kohosen mukaan kattojärjestelmän kustannukset ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin perinteisissä ratkaisuissa, kun mukaan lasketaan myös asennus.

Vetokatot valmistaa Koskisen ristikkotehdas Järvelässä. Vaikka Koskisella on oma Herrala-omakotitalobrändinsä, yhtiö myy Vetokattoa myös muille talotehtaille. Kohonen odottaa, että tuotetta myydään ensi vuonna useita satoja kappaleita. Hän arvioi, että tuotteella voi olla potentiaalia myös vientimarkkinoilla, lähinnä Ruotsissa ja Norjassa.

Idean taustalla oma talonrakennusprojekti

Innovaation kehitelleet talonrakentajaveljekset Lauri ja Leevi Ahonen ovat työskennelleet isänsä kanssa rakennusalalla jo pitkään. Idea Vetokatosta syntyi veljesten oman talonrakennusprojektin yhteydessä muutama vuosi sitten.

”Asensimme talon kattoristikoita marraskuussa, jolloin niiden pinnat olivat välillä jäässä ja välillä kuurassa ja todella liukkaita kulkea. Pohdimme, että onpa katto hidas ja vaarallinen rakentaa. Muutaman kerran meinasimme tippua alaskin sieltä. Eräänä alkuyönä rakennukselta kotiin ajellessa saimme sitten idean siitä, miten katon voisi tehdä nopeammin ja turvallisemmin”, veljekset sanovat.

Ahoset kehittivät toimivan pienoismallin ja ryhtyivät etsimään sopivaa teollista yhteistyökumppania. He kertovat päätyneensä Koskiseen yhtiön hyvän maineen sekä ristikkotehtaan ja sahan tarjoamien mahdollisuuksien takia.

Veljekset omistavat Brand Building Oy:n. Koskisen ja Brand Buildingin roolit yhteistyössä jakautuvat siten, että Koskisen vastaa valmistamisesta ja molemmat yhtiöt yhdessä tuotteen ja asentamistyön jatkokehittämisestä sekä myynnistä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Mullistaako tämä innovaatio pientalojen rakentamisen?”

  1. Nonni ja seinät samalla tavalla, paperi ulkopintaan ja sisäpintaan ja väli pumpataan sitten eristettä täyteen 😀

  2. Hieno, toimiva idea, onnittelut. Otan seuraavaan kohteeseen. Nimim. Äsekettäin katolta pudonnut

  3. Pieniä ovat silakat joulukaloiksi – kotikutoista näpertelyä.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat