Kokeile kuukausi maksutta

Espoo kunnostaa historiallisen puutarhan

Espoon kaupunki kunnostaa 1700-luvulta peräisin olevan Vanhan Albergan puutarhan entiseen loistoonsa. Puisto sijaitsee aivan Kehä I:n vieressä ja on muinaismuistolailla rauhoitettu.

Vanhan Albergan puistoprojektissa on kunnostettu esimerkiksi 1700-luvun kivimuureja.

Vanha muotopuutarha on kadonnut aikojen saatossa eikä sitä oikein edes huomaa, jos sen ohi kulkee. Vastaavanlaisia historiallisia puutarhoja on Suomessa hyvin vähän.

Nyt puutarhaa on jo osin kunnostettu, osin rakennettu uudelleen. Esimerkiksi 1700-luvun kivimuurit ja vanhat metsälehmukset on säilytetty. Kunnostuksen tulos pyrkii tuomaan esille erilaisia aikakausia. Vanhimmat puiston tyylisuuntaukset edustavat tiukan formalistista barokkia, vasta myöhemmin paikalle tuotiin englantilaisen maisemapuutarhan elementtejä.

Kävijä pääsee käyskentelemään historiallisilla puistokäytävillä, kun vanha kortteerijako käytävineen ja istutuksineen palautetaan vuoden 1775 piirustusten mukaiseksi. Muuten puutarha joutuu sopeutumaan nykyajan ympäristöön, kun sen länsipuolella avautuu Kehä I, pohjoisessa seurakunnan rakennus muuttuu toimistoiksi kaavamuutoksen myötä ja idässä kohoaa Omnian rakennus pysäköintialueineen. Suunnittelijat ovat kuitenkin yhdistäneet vanhaa ja uutta luovasti. Esimerkiksi Kehä I:n meluaita toimii näköesteenä ja se istutetaan täyteen köynnöksiä.

Entisaikojen kunnioittamiseksi puutarhaan on istutettu uudelleen harvinaisia historiallisia kasveja, kuten piiperinsyreeniä ja puutarhan rakennuttajan Tersmedenin sukulaisen mukaan nimettyä omenalajiketta. Kantoja on tuotu Ruotsista asti. Syreenit on kasvatettu puutarhan säilyneen syreenimajan yksilöiden pistokkaista. Kasvit istutetaan tänä syksynä lehtien karistua. Lehtiasussa uudet kasvit ovat ensi keväänä, ja silloin pidetään myös puutarhan avajaiset.

Puutarhan rakennuttaja ja kartanon omistaja Karl Tersmeden oli ruotsalaissyntyinen upseeri, jonka aikana puutarhasta tuli ilon ja seurustelun tila – siellä järjestettiin hilpeitä seurapiirikutsuja Viaporin ja Helsingin seudun upseeriperheiden kesken. Puutarha on nykyisin kaupungin omistamana kaikille avoin ja sinne pääsee kätevästi myös jalan tai pyöräillen, koska alueen poikki kulkee pyörätie etelä-pohjoissuunnassa.

Museovirasto määritteli Vanhan Albergan puutarhan muinaismuistolain (295/63) rauhoittamaksi muinaisjäännökseksi vuonna 2001, ja puistosuunnittelua on ohjannut tutkimus, johon on kuulunut mm. terassimuurien tutkimus ja kunnostus alan parhaimman asiantuntijan johdolla. Suuritöisen kunnostuksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2009, ja uudistus on kulkenut monen vaiheen kautta aina rikkaruohojen täsmätorjunnasta muurien rakentamiseen.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo kunnostaa historiallisen puutarhan”

Vastaa