Kokeile kuukausi maksutta

Hallitukselta raju ehdotus: sairausajan palkkaa leikataan, samoin ylityökorvauksia

Hallitus esitti tänään 8.9.2015 rajun toimenpidelistan, jolla Suomen kustannuskilpailukykyä parannettaisiin. Toteutuessaan toimilla on isoja vaikutuksia suomalaiseen työelämään.

Hallitus esitti tänään 8.9.2015 rajun toimenpidelistan, jolla Suomen kustannuskilpailukykyä parannettaisiin. Toteutuessaan toimilla on isoja vaikutuksia suomalaiseen työelämään.

Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan ehdotuksen mukaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta. Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään hallituksen esityksen mukaan 38:sta 30:een työpäivään.

Loppiainen ja helatorstai muutetaan ehdotuksen mukaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan hallituksen ehdotuksen mukaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

Hallitus ehdottaa työntekijöiden muutosturvan parantamista. Yli 20 henkilöä työllistävien yritysten työntekijöille tarjotaan ehdotuksen mukaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa.

Työnantajan on tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

Nuorten naisten työllistymistä ehdotetaan edistettävän tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella.

Kiitosta ja tyrmistystä

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää välttämättöminä toimia, jotka hallitus listaa kilpailukyvyn parantamiseksi viidellä prosentilla.

Myös Keskuskauppakamari on mielissään hallituksen nopeasta reagoinnista yhteiskuntasopimuksen kaaduttua.

SAK ei hyväksy hallituksen kaavailuja heikentää työntekijöiden työehtoja ja toimeentuloa. Suomen suurin palkansaajajärjestö pitää toimia perustuslain vastaisena ja vaatii niiden arvioimista eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly huomauttaa, että hallituksen tänään julkistamat toimet kilpailukyvyn parantamiseksi romuttavat länsimaista vapaata sopimusoikeutta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä hallituksen toimet ovat raju hyökkäys Suomen mallia ja työmarkkinoiden vakaata sopimuskulttuuria vastaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hallitukselta raju ehdotus: sairausajan palkkaa leikataan, samoin ylityökorvauksia”

  1. Muutaman vuoden valtiolla töissä olleena – pitkällä yksityispuolen kokemuksella – voi sanoa, että on erikoinen työnantaja. Ei ura- tai palkankorotusmahdollisuuksia, eikä koulutusta tarjolla. Ainoa täky täällä pysymiselle eli pitkät lomat poistumassa. Kun joku vuosi sitten suorastaan paheksuttiin julkisen puolen hankintaosaajien ja asiantuntijoitten siirtymistä yksityiselle, niin nyt alkaa tapahtua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat