Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin seudun asuntorakentamistavoite toteutui kohtuullisesti

Valtion ja Helsingin seudun aiesopimuksessa (MAL) määritelty asuntorakentamistavoite toteutui kohtuullisesti.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Aiesopimuksen kolmen ensimmäisen vuoden aikana Helsingin seudulle valmistui kaikkiaan lähes 34 000 uutta asuntoa. Vuoden 2015 arviot huomioiden asuntoja valmistuu kaikkiaan noin 45 300, eli keskimäärin 11 300 asuntoa vuodessa.

Toteutuma on siten 91 prosenttia aiesopimuksessa seudulle määritellystä 12 500 asunnon tavoitteesta.

Espoossa asuntoja on valmistunut kolmen ensimmäisen vuoden aikana 7 406 kappaletta ja vuonna 2015 arvioidaan valmistuvan noin 2 400 asuntoa. Espoo on täyttänyt asetetut tavoitteensa, sillä keskimäärin asuntoja valmistuu sopimuskaudella 2 450 vuodessa.

”Olen erittäin tyytyväinen Espoon tuloksiin. Myös koko Helsingin seudulla tavoitteet on saavutettu entistä paremmin”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Asemakaavavaranto hieman kasvanut

Helsingin seudun kunnissa on hyväksytty uutta asumiseen asemakaavoitettua kerrosalaa kaikkiaan 3,5 miljoonaa kerrosneliömetriä vuosina 2012–2014. Vuodessa kunnat ovat hyväksyneet keskimäärin 1,16 miljoonaa kerrosneliömetriä, mikä vastaa 95 prosenttia aiesopimuskauden keskimääräisestä vuositavoitteesta.

Asumisen asemakaavavaranto seudulla on nyt hieman suurempi kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Espoon osalta kaavoitustavoitteet ovat toteutuneet 110 prosenttisesti.

Lähes puolet vuosina 2012–2014 valmistuneista asunnoista ja asemakaavoitetusta kerrosalasta sijoittuu kilometrin säteelle raideliikenteen nykyisistä ja rakenteilla olevista asemista.

Valmistuneista asunnoista 69 prosenttia sijoittui alueille, joilla palvelut ja työpaikat ovat saavutettavissa kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä. Kerrostaloasunnoista tällaisille alueille sijoittui 82 prosenttia ja pientaloasunnoista 33 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin seudun asuntorakentamistavoite toteutui kohtuullisesti”

  1. Helsingissä on aika vaikea toteuttaa suuria asuntomääriä, jos ei sitten aleta tuottaa vuokrataloalueita 1990-luvun lama-ajan tyyliin. Tontteja kyllä löytyy, mutta koska täällä alueet ovat seudullisesti niin hyvillä paikoilla, niistä on mahdollista saada todella hyvää tuottoa. Tämä taas edellyttää sitä, että samanaikaisesti niitä ei pidä tarjota. Kun nyt on kaupan esim. Lauttasaaressa 109 neliöinen kerrostaloasunto 32000 euron nelöhinnalla, se kertoo kuinka polarisoituneet asuntomarkkinat täällä ovat.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat