Kokeile kuukausi maksutta

Katso missä maissa on syytä pelätä eniten liikenteessä ja miksi

En minä niitä pakanoita pelkää, vaan niitä hartaimpia uskovaisia. Näin voi todeta jopa auton ratissa, sillä maissa, joissa uskotaan vahvimmin karmaan, kohtaloon tai jumalan käden ohjaukseen, tapahtuu eniten liikenneonnettomuuksia. Tämän kertoo grafiikkamme turvattomimmista maista.

En minä niitä pakanoita pelkää, vaan niitä hartaimpia uskovaisia. Näin voi todeta jopa auton ratissa, sillä maissa, joissa uskotaan vahvimmin karmaan, kohtaloon tai jumalan käden ohjaukseen, tapahtuu eniten liikenneonnettomuuksia. Tämän kertoo grafiikkamme turvattomimmista maista.

Liikennesuunnittelun ”grand old man” Pentti Murole on nähnyt, että ihmisten liikennekäyttäytyminen on erilaista eri maissa. Sveitsissä jalankulkija voi huoletta astua suojatielle, mutta Venäjällä ja Suomessakin silloin jätetään liian paljon ”herran” haltuun.

Suhteellisesti eniten ihmisiä kuolee liikenteessä kohtalonuskon maissa, selviää Murolen tekemästä grafiikasta. Kun kaikki on ennalta päätetty, niin miksi huolehtia siitä, mitä mutkan takaa tulee vastaan. Se kun on korkeimman käsissä.

Liikennekuolemien tilastossa johdossa ovat ylivoimaisesti Allahin tahtoon uskovat. Saudi-Arabiassa naisten ajokiellolle on siten selvä syy!

Myös ortodokseilla ja katolisilla tuntuu olevan vahva usko ennalta määrättyyn.
Jenkitkään eivät tunnu paljoa turvallisuudesta piittaavan: ”In God we trust”.

Luterilaisissa maissa kuolemaa pelätään tai sitä yritetään ainakin lykätä. Samalla tavoin asiaan suhtautuvat Japanin shintolaiset ja Israelin juutalaiset.

Jenkeissä ajetaan juopuneena

Jos uskonto on ainakin Marxin mukaan huumetta kansalle, niin sitä on viinakin. Alkoholilla on iso osuus liikennekuolemiin. Siksi joidenkin alkoholin kieltäneiden maiden osuus tilastojen kärjessä yllättää.

Konservatiivisessa Pohjois-Amerikassa on hyvin liberaali suhtautuminen alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen. Eurooppalaista tiukkapipoisuutta tässä asiassa ihmetellään ainakin niin kauan kuin itselle tai läheisille ei tapahdu mitään.

Myös Venäjän liikennekuolemia voi selittää alkoholi, ja ehkä teiden heikko kuntokin, kuten on laita monissa kehitysmaissakin.

Auto on karu itsemurha-ase

Suomessa liikenteen kuolleisuuslukuja nostaa itsemurhien suuri määrä. Hyvinvointivaltiossakin moni voi pahoin. Itsemurhien kärkimaita ovat Kiina, Venäjä, Japani ja Etelä-Korea. Entiset sosialistimaatkin ovat korkealla, ja Suomi on tässä ikävässä tilastossa Länsi-Euroopan ykkönen.

Japanissa itsemurha on hyväksytty tapa päättää elämänsä. Siksi sitä ei tarvitse salata liikenneonnettomuudeksi. Hollanti on maailman turvallisin maa autoilijalle osin ehkä siitäkin syystä, että eutanasia on sallittu. Yhdenkään rekkakuskin ei siellä tarvitse pelätä vastaantulijan kiihdytystä väärälle kaistalle. Pyöräilykin on turvallista, vaikka juuri kukaan ei käytä kypärää.

Meillä jopa 40 henkeä tekee vuosittain itsemurhan liikenteessä vahingoittaen usein samalla muitakin. Miksi kärsivälle ihmiselle ei anneta mahdollisuutta arvokkaaseen kuolemaan vaan tämä estetään uskonnottomiltakin vanhoin uskonnollisin perustein?

Suomessa liikenteessä vakavasti loukkaantuneiden ja kuolleiden kokonaismäärä on yli tuhat henkeä. Se on liikaa.

Jospa luottaisimme liikenteessä vähemmän kohtaloon tai tuuriin. Pidetään ratti omissa käsissä, sillä suojelusenkelillä voi olla nyt vapaapäivä.

Lisätietoa: http://penttimurole.blogspot.fi

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Katso missä maissa on syytä pelätä eniten liikenteessä ja miksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat