Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan suhdanneryhmältä valoisa ennuste – ensi vuonna jo selvää kasvua

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun tänään 18.9.2015 julkistettu suhdanne-ennuste sisältää valoisia suhdanneuutisia.

Rakentamisen kokonaismäärä on supistunut yhtäjaksoisesti kolme vuotta, mutta nyt alan suhdannetilanne on kohenemassa. Rakennusalan liikevaihto- ja palkkasummatietojen mukaan alkuvuosi jo mennyt hyvin. Parhaiten on mennyt maa- ja vesirakentamisessa, mutta myös muilla rakentamisen sektoreilla liikevaihdon määrä on kehittynyt hyvin.

Ryhmän mukaan vaikuttaakin siltä, että viimeisimpien luottamusindikaattoreiden nousun pohjalla on jo toteutunutta kysynnän lisäystä.

Rakentamisen kokonaismäärä pysyy kuitenkin Raksun arvion mukaan vielä tänä vuonna nollatasolla. Ennustehaarukka on puolen prosentin pudotuksesta puolen prosentin kasvuun.

Uudistalonrakentaminen on siirtymässä rakentamisen veturiksi. Alkuvuoden kehitys on ollut myönteistä, ja uusia suuria hankkeita on käynnistetty ja käynnistetään lisää loppuvuoden aikana. Infrarakentamisen näkymät ovat vuoden 2015 osalta hieman parantuneet, kun kustannukset ovat alentuneet öljyn hinnan voimakkaan laskun takia.

27 000-28 000 asuntoaloitusta 2016

Ensi vuonna rakentamisen kasvu on Raksun mukaan jo laaja-alaisempaa. Uudisrakentamisen tämän vuoden aloitukset ovat silloin kalleimmassa vaiheessa, jolloin ne lisäävät volyymikasvua eli rakentamisen arvon kasvua voimakkaammin. Ryhmä arvioi, että rakentamisen kokonaistuotanto kasvaa 2-4 prosenttia vuonna 2016. Silloin rakentaminen alkaa vauhdittaa koko kansantalouden ja kokonaistyöllisyyden kehitystä. Tämä kehitys näkyy muualla Euroopassa jo tänä vuonna.

Tänä vuonna aloitetaan Raksun arvion mukaan 26 000-27 000 asunnon rakentaminen. Ensi vuoden asuntojen aloitusennuste on 27 000-28 000 asuntoa eli noin 1 000 asuntoa tätä vuotta korkeampi.

Viime vuonna aloitettiin Tilastokeskuksen tämän hetken arvion mukaan 25 900 asuntoa.

Korjaaminen kasvaa

Rakennusten korjaamisen arvioidaan kehittyvän edelleen suotuisasti. Tähän vaikuttavat sekä asuinrakennusten iästä aiheutuvat paineet että suhdanteiden paranemisesta aiheutuva tuotannollisten rakennusten korjaamisen vilkastuminen. Korjausrakentaminen lisääntyy edelleen tänä vuonna, kun siihen vaikuttavat vielä asuntopuolelle suunnatut elvytystoimet. Tänä vuonna maksetaan vielä loppuosia aiemmin myönnetyistä korjausavustuksista, jotka osaltaan lisäävät volyymia.

Raksun mukaan korjaaminen kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia ja 2 prosenttia vuonna 2016.

Suuret öljyn hinnan alennukset ja lievemmät myös muissa raaka-aineissa jatkuvat edelleen, ja odotukset noususta ovat siirtyneet uudelleen kauemmaksi tulevaisuuteen. Raaka-öljyn hinnanlasku on tukenut erityisesti infra-alaa. Talonrakentamisen kustannukset ovat nousseet vuonna 2015 lievästi, ja saman kehityksen odotetaan jatkuvan ensi vuonna.

Työllisyys paranee

Rakennusalan työllisten määrä on laskenut tämän vuoden toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta tehtyjen työtuntien määrä on jo lähtenyt nousuun. Myös rakennusalan työllisyysodotus on parantunut EK:n suhdannebarometrin mukaan. Raksu arvioi, että kuluvana talvena työvoima jo hieman kasvaa edellisvuoteen verrattuna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan suhdanneryhmältä valoisa ennuste – ensi vuonna jo selvää kasvua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat