Kokeile kuukausi maksutta

St1:n Mika Anttonen perää globalisoitumiseen liittyvää arvokeskustelua

Energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen perää globalisoitumiseen liittyvää arvokeskustelua. Hän pohti  Rambollin Näkökulma-seminaarissa sitä, millaisella intohimolla Suomi saadaan nousuun.

”Suomessa on aika lailla harvinainen yhteiskuntajärjestelmä, kuten muissakin Pohjoismaissa. Meillä on maksuton – ei ilmainen – koulutus, terveydenhuolto ja inhimillisen elämän mahdollistava sosiaaliturva. Kun talousjärjestelmät globalisoituvat, siitä seuraa myös yhteiskuntajärjestelmien globalisoitumista. Meillä on mahdollisuus säilyttää nykyinen järjestelmämme, kunhan käymme arvokeskustelun ja luomme pohjan, miten edetään”, Anttonen korostaa.

Hän arvioi, että nyt osapuolet, maan hallitus ja työmarkkinajärjestöt, ovat puhuneet syvästi toistensa ohi. Ne eivät puhu, mitä tarkoittaa maailmanluokan mestaruuksien tekeminen.

Tarvitaan MM-tason tuotteita

”Jos me hyväksymme yhteiskuntajärjestelmämme arvona, tarvitsemme maailmanmestaruustason tuloksiin yltäviä yrityksiä. Meidän täytyy ymmärtää, että nykyinen suoritustaso ei riitä globaaleilla markkinoilla kilpailuun.”

Anttonen näkee kaksi vaihtoehtoista tapaa toimia. Voimme hakea intohimoisesti ja kunnianhimoisesti rahavirtaa tuovia tuotteita tai todeta, ettemme pysty siihen. Jos jälkimmäinen toteutuu, puhutaan hänen mukaansa paljon nykyistä suuremmista, 30–50 prosentin leikkauk­sista.

”En ole yhtään huolestunut, ettemmekö pystyisi luomaan maailmanmestaruusluokan tuotteita, jos arvot ovat kunnossa ja meillä on ihmisiä, jotka luovat uusia tuotteita”, hän sanoo.

Hän pitää Portugaliin veropakolaiseksi menoa erittäin huonona signaalina, samoin huono signaali on olla ottamatta vastaan työtä.

”Meillä on vapaamatkustamista ja myös yritysten omaisuusvirran ja tulojen kotouttamista muualle. Silloin arvoilla ei ole merkitystä. Yhteiskuntajärjestelmämme vaatii yhteisiä arvoja, yhteen hiileen puhaltamista. Meillä täytyisi alkaa puhua näistä asioista ääneen ja ihan suomeksi”, Anttonen korostaa.

Oikeat lajit etsintään

Nykyjärjestelmän ylläpitäminen edellyttää, että teemme jotain toisin kuin muut maat. Anttonen korostaa, että ­maailmaa pitää analysoida jatkuvasti, tutkia megatrendejä ja luoda niistä sellaista liiketoimintaa, josta voimme rakentaa uutta osaamista. Pitää ottaa myös tietoisesti riskejä.

Hän itse nimeää kaksi mahdollisuuksien toimialaa: metsään ja metsäjohdannaisiin sekä energiaan liittyvät liiketoiminnat.

”Tehtävä ei ole mahdoton, oikean lajin löytämisellä on paljon merkitystä. Parempi on olla suojalkapallossa maailmanmestari kuin 58. oikeassa jalkapallossa”, hän sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “St1:n Mika Anttonen perää globalisoitumiseen liittyvää arvokeskustelua”

  1. Niinpä. Mitä tekee hallitus. Antaa puolestamme luvan rakentaa uusia megahölmöyksiä eli kaivoksia ja ydinvoimaloita, joista seuraavan poksahtamien on vain ajan kysymys. Lapsiltamme viedään resurssit ja mahdollisuudet jo etukäteen. Onneksi sentään jotakin jää, mikä liittää heidät tähän maahan: velka.

    Poliitikkojen ei pitäisi sotkeutua liike-elämään, vaan luoda yhteiskuntajärjestys, jossa kansalaiset luottavat johtoon ja toisiinsa. Me pystymme rakentamaan mitä vain, mutta nyt voimavarat valutetaan muutamille onnettomille hankkeille, joiden kustannukset saamme sitten maksaa. Tällä vain edesautetaan terrorismia, joka on varmin seuraus.

    Hillitsemätön maahanmuuttotulva antaa kuvan, että hallituksemme ja hallintomme ei ole kykenevä suunnittelemaan, seuraamaan, vetämän oikeita johtopäätöksiä ja on lisäksi toimintakyvytön. Odottavat jotakin muutoista ja ihmepelastusta kuten Katainen 7 vuotta. Tässä tilanteessa en ole valmis uhrautumaan ja maksamaan veroja, jotka valuvat kuin vesi hiekkaan. Maa jakautuu kahtia: höplästä vedettävät 20 % johtajineen ja loput 80 % joita ei suostuta kuuntelemaan ja yritetään pitää hiljaisina.

    Globalisoituminen tarkoittaa, että joku ohjaa toimintaa ja muut katselevat perästä kun TTIP alkaa rakentua ilman vaihtoehtoja. Oikea tapa on miettiä mitä haluamme ja lähteä sitä kohti järjestelmällisesti. Se vaatii rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, sydämen lisäksi kykyä ja aikaa ajatella itsenäisesti. Vapaa tiedonvälitys olisi myös hyväksi, mutta ei aivan välttämätön, jos se on vaikeaa. Pitkällä aikavälillä verot on pakko saada alas ja yrittäminen kunniaan. yhteiskunnan korruptio on mitattavissa hallinnon koolla.

    Valta houkuttelee rikollisia ja psykopaatteja. Valta on hajautettava kaikilla tasoilla niin alas kuin mahdollista ja pidettävä siellä. Mallia täytynee hakea jostain Sveitsistä, Espanjasta ja intiaaneilta. Vastuu kasvaa, kun sitä annetaan ja sillä tämä maa rakennetaan. Nyt meillä shakaalit saalistavat, voitot valuvat ulos ja järjestelmä on hyvin tehoton, eikä ihmisillä ole enää kauaa halua sitä tukea.

  2. Huonon signaalin antaa verovaroin tuetun tuulivoiman satumaiset voitot.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat