Kokeile kuukausi maksutta

Tyhjiä Ara-asuntoja voidaan ylijohtajan mukaan käyttää pakolaisten majoittamiseen

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan tyhjiä Ara-asuntoja on luontevaa käyttää Suomeen tulleiden pakolaisten majoittamiseen.

Hannu Rossilahti

”Yli kaksi kuukautta tyhjillään olleita Ara-vuokra-asuntoja on 6000-7000 kappaletta. Minusta on joustavaa käyttää näitä asuntoja pakolaisten asuttamiseen. En näe estettä niiden käyttämiseen tähän tarkoitukseen”, Rossilahti sanoo.

Nykysäännösten mukaan tyhjillään olevia Ara-asuntoja voidaan vuokrata myös sellaisille henkilöille, jotka eivät täytä asukkailta vaadittavia tulorajoja, jos muita hakijoita ei ole. Pakolaistenkaan vuokra-asukkaaksi asuttaminen ei vaadi Aralta lupaa. Kunnat valvovat asukasvalintoja.

Toinen kysymys on Rossilahden mukaan se, miten iso osa Ara-asunnoista soveltuu sijaintinsa puolesta pakolaisten majapaikoiksi. Tämän hetken tiedon valossa asuntojen pitäisi sijaita pakolaiskeskusten läheisyydessä. Yksittäisten asuntojen sijasta olisi hyvä, että asuntoja olisi isompi määrä.

Erityisryhmille tarkoitettuja, investointiavustuksilla rahoitettuja asuntoja koskevat säännökset ovat Rossilahden mukaan tiukempia kuin normaaleja vuokra-asuntoja koskeva ohjeistus.

Tapauskohtaista harkintaa ja säännösten soveltamistakin on Rossilahden mukaan mahdollista käyttää asukasvalintasäännösten puitteissa. Säännöstulkinnoissa yhteisöt voivat olla yhteydessä kuntaan ja Araan. Jos Ara-asunnot vuokrataan pakolaisia avustavalle yhteisölle, luvan vuokraamiseen antaa kunta.

Pakolaisten määrän kasvu yllätti myös Suomen. ”Tämä tilanne kuvastaa hätää, joka näillä ihmisillä on kotimaassaan ollut. Muuten ei tällainen ihmismäärä lähtisi liikkeelle”, Rossilahti sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tyhjiä Ara-asuntoja voidaan ylijohtajan mukaan käyttää pakolaisten majoittamiseen”

  1. Laittomien siirtolaisten tulo onkin bisnes joillekin. Saakos näitä kantasuomalaisetkin?

    Emme voi mitenkään tietää ketkä näistä asekuntoisista tänne tulevista miehistä (joita on 80-90 % tulijoista) on rikollisia ja ketkä soluttautuneita ISIS -kannattaja (joita on Britannian tiedustelupalvelun mukaan jo yli 4000). Nämä kaikki on helpompi kontrolloida, kun pakolaiset otetaan kriisialueiden läheltä pakolaisleireiltä. Heillä ei useimmilla ole varaa kalliisiin matkoihin. Nyt muut asukkaat ovat epätietoisia millaista väkeä heidän naapuriinsa tulee. Aika ajattelematonta.

    Ainakin Espoossa Espoon Kruunu pitää tahallaan tai taitamattomuuttaan tai laiskuuttaan asuntoja tyhjillään. Tuttavani olisi vaihtanut toiseen Kruunun asuntoon, josta toinen tuttu lähti ja uusikin tulija – kriteerit täyttävä oli jo tiedossa, mutta ei vaan käynyt kaikille yhtäaikainen vaihto, vaan piti seisottaa asuntoa tyhjillään pari kuukautta, kun ei ilmeisesti toimistoväki muka ehtinyt käsittelemään asiaa, vaikka hyvissä ajoin asia otettiin esille. Nyt kaikki saavat maksaa korkeampaa vuokraa kun koko ajan on osa asunnoista tyhjillään, vaikka tulijoita on vaikka kuinka. Eihän tehokkuus virkailijoita tai Kruunua kiinnosta, kun rahat saavat aina. Epäilen että muualla on samaa tautia liikkeellä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat