Yli puolet suurista hankkeista menossa pk-seudun ulkopuolella

Katso tästä Rakennuslehden kokoama listaus yhteensä yli 3,5 miljardin euron arvoisista, suurimmista meneillään olevista hankkeista eri puolilla Suomea.

Kauppakeskus Ratina on Spondan suurhanke Tampereella.

Sijoittajien mielestä muun Suomen mielenkiintoisin kohde on Tampere, jossa satsataan reilusti yli puoli miljardia euroa infrahankkeisiin. Kaupunki on kiinteistösijoittajien listalla kakkosena heti pääkaupunkiseudun jälkeen.

Tampereen vahva panostus infraan houkuttelee uusia hankkeita ja luo satoja uusia työpaikkoja. Jo kaksi vuotta rakenteilla olleessa Rantatunnelissa on edetty louhintavaiheesta tien, verhousrakenteen ja teknisten tilojen rakentamiseen. Kehitysvaiheeseen puolestaan on edennyt kaupunkia vuosikausia puhuttanut raitiotiehanke.

Kumpikin infrahanke toteutetaan allianssimallilla. Tunnelin on määrä valmistua vuoteen 2017 mennessä, ja raitiotie valmistuu kahdessa vaiheessa vuosina 2019 ja 2023.

Kaupungin keskustaan rautatien päälle toteutettavan kannen ja monitoimiareenan hankinta on puolestaan parhaillaan menossa. Tarjouksensa jätti kaksi yritysryhmittymää, joista toiseen kuuluvat Lemminkäinen Talo Oy, Lemminkäinen Infra Oy, Restamax Oyj ja Eppu Normaali Oy, ja toiseen SRV-Yhtiöt Oyj ja SRV-Rakennus Oy. Hankkeen budjetti vahvistuu tämän vuoden marras-joulukuussa. Toteuttajan valinnan tekee kaupunginvaltuusto alkuvuoden 2016 aikana.

Kauppakeskuskilpailu kiristyy

Sponda teki viime keväänä päätöksen investoida Tampereelle 240 miljoonaa euroa rakennuttamalla kaupunkiin sen suurimman kauppakeskuksen. Kauppakeskus Ratinan rakennustyöt alkoivat huhtikuussa purku- ja maanrakennustöillä. Purkutöistä vastaa Delete ja maanrakennustöistä Kreate. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Kreate.

Tampereen yliopistollisen sairaalan kolmen uudisrakennuksen ja pysäköintihallin sisältävä hanke alkoi elokuussa. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 200 miljoonaa euroa ja sen urakoi SRV. Tilat otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2017-2019 aikana

Suomen Yliopistokiinteistöjen Tampereen yliopiston lääketieteen laitokselle rakennuttama Arvo2-laajennushanke valmistuu ensi vuonna. Yliopisto on vuokrannut hankkeesta tiloja 21 000 kerrosneliötä 25 vuoden vuokrasopimuksella. Kokonaisuudessa kyseessä on yli 67 miljoonan euron hanke. Kun kohde valmistuu, vapautuu muille toimijoille runsaasti uusia tiloja.

Turussa vaisua

Varsinais-Suomen suurin rakenteilla oleva kohde on Naantaliin nouseva sähkön ja lämmön yhteistuotanto- eli CHP-voimalaitos. Suomen ensimmäisenä allianssihankkeena toteutettavan teollisuuslaitoksen rakentavat Turun Seudun Energiantuotanto, A-Insinöörit, Insinööritoimisto AX-LVI ja YIT. Koko hankkeen investointikustannus on noin 260 miljoonaa euroa, josta YIT:n osuus on noin 45 miljoonaa euroa. Voimalaitos valmistuu vuonna 2017.

Vaikka Turussa on menossa tai juuri alkamassa useita kymmenien miljoonien eurojen hankkeita, yli sadan miljoonan euron projektit puuttuvat. Kaupungin suurin juuri alkamassa oleva työmaa on Suomen Yliopistokiinteistöjen Medisiina D -rakennus Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan käyttöön. Hankkeen arvo on noin 70 miljoonaa euroa, ja työt alkavat viivästyksen jälkeen lokakuussa.

Hartelan urakoima kauppakeskus Myllyn laajennusurakka valmistuu tämän vuoden joulumyyntiä varten. Laajennuksen kokonaispinta-ala on noin 24 000 neliötä ja kokonaisinvestointi noin 50 miljoonaa euroa.

Turun kaupunginteatterin saneerauksen piti alkaa elokuussa, mutta aloitus taas viivästyy 3D-mallinnuksen myöhästymisen vuoksi. Noin 25 miljoonan euron hankkeen urakoi Skanska.

Turun toimistohankkeissa kärkeen nousee käynnissä oleva Electrocityn saneeraus. Ensi keväänä valmistuvassa hankkeessa on bruttoalaa noin 8 000 neliötä ja sen pääurakoitsija on Rakennustoimisto Laamo.

Pyhäjoki piristää

Fennovoiman etenevä ydinvoimahanke piristää Oulun seutua. Erityisesti sen odotetaan virkistävän Oulun toimistomarkkinaa, jota start up -yritykset eivät pysty kokonaan täyttämään.

Torniossa NCC urakoi Manga LNG:n nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalia. Varastosäiliön tilavuus on noin 50 000 kuutiometriä. Urakan arvo on noin sata miljoonaa euroa.

Muu Suomi ottaa pääkaupunkiseutua kiinni rakennushankkeiden määrässä. Kehä III:n sisällä on menossa 20 merkittävää hanketta, muualla Suomessa 25.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Yli puolet suurista hankkeista menossa pk-seudun ulkopuolella”

  1. Myös Leppävirralle rakenteilla oleva 123 miljoonaa maksava Riikinvoima Oy:n jätevoimala näyttää puuttuvan.

  2. Kiitos vinkeistä. Huomioimme nämä rakenteilla olevat ja lisäämme kartalle!

  3. oliko tämä juttu sitä tutkivaa journalismia?

  4. Myös 103 miljoonaa maksava Mikkelin keskussairaala näyttää puuttuvan kartaltanne.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat