Kokeile kuukausi maksutta

Hannele Pokka: Kittilän kultakaivos tehostettuun seurantaan

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa Twitterissä, että Ympäristöministeriö ottaa Kittilän kaivoksen erikoisseurantaan.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa Twitterissä, että Ympäristöministeriö ottaa Kittilän kaivoksen erikoisseurantaan.

Seurannan syy on syyskuun puolivälissä kaivoksella havaittu vuoto, jossa puhdistettua prosessivettä oli päässyt maastoon rikastushiekka-altaan kaaripadon sisäpuolelta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lapin ely-keskus on antanut kaivosyhtiö Agnico Eagle Finlandille päätöksen, joka sisältää määräykset välittömistä toimenpiteistä allasvuodon hallitsemiseksi. Päätöksen mukaan kultakaivokselta voidaan nyt tilapäisesti johtaa altaan käsiteltyjä prosessivesiä Seurujokeen.

Ylen mukaan ongelmallisen altaan veden pinnan taso oli keskiviikkona +233,66 m. Agnico Eagle Finlandin mukaan veden pintaa on laskettava hallitusti mahdollisimman nopeasti turvalliseksi arvioidulle tasolle +230,00.

Pokka pohtii Twitter-viestissään myös sitä, käytetäänkö kaivospatojen pohjissa oikeaa materiaalia.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ilmoittaa Ylen haastattelussa, että uuteen isoon katastrofiin ei kerta kaikkiaan ole varaa. Hän myös väläyttää tiukempia lupavaatimuksia kaivosten jätevesien puhdistamiselle, jos vesiongelmat jatkuvat.

”Aina kun jätevesien kanssa ollaan kaivosteollisuudessa tekemisissä, pitää ottaa vakavasti. Onneksi ei ole välitöntä padon murtumisvaaraa. En ole samalla tavalla huolissani kuin mitä Talvivaara-case oli. Takana on vakavarainen kansainvälinen yhtiö jonka tehtävä on panna asiat kuntoon”, Tiilikainen sanoo Ylen haastattelussa.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hannele Pokka: Kittilän kultakaivos tehostettuun seurantaan”

  1. Suomesta on hyvää vauhtia tulossa samanlainen kansainvälisten suuryritysten leikkikenttä, kuin niin monissa kolmansissa maissa. Saamme jätteet ja velat. Rahat katoavat paratiisisaarille.

    Maamme hallinto eli hyvä veli järjestelmä suunnittelee lopunkin kansallisomaisuuden myymistä. Tähän asti he ovat liputtaneet TTIP:n, GMO:n, salaisten hallintarekistereiden, sensuurin ja hallintapäätöksiä koskevien pitkien salausaikojen puolesta (Arsenal).

    Pientä ja keskisuurta kotimaista yrittäjää lyödään päähän minkä kerkiää. Tukea heille ei puheista huolimatta edelleenkään heru kansainvälistymiseen ja markkinointiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat