Kokeile kuukausi maksutta

Yle: pakolaislasten asunnoista kiskurihintoja Ruotsissa – jopa 6 400 euroa kuukaudessa

Ruotsin kuntien on on ylen jutun mukaan vaikea löytää sopeutumisasuntoja alaikäisille turvapaikanhakijoille, koska tulijoiden määrä on niin suuri. Ne joutuvat vuokraamaan asuntoja yksityisiltä yhtiöiltä, joiden hinnat voivat olla huimaavia.

Ruotsin kuntien on on ylen jutun mukaan vaikea löytää sopeutumisasuntoja alaikäisille turvapaikanhakijoille, koska tulijoiden määrä on niin suuri. Ne joutuvat vuokraamaan asuntoja yksityisiltä yhtiöiltä, joiden hinnat voivat olla huimaavia.

Ruotsalaisyhtiö Aleris veloittaa yksin maahan tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan sopeutumisasunnosta 60 600 kruunua kuukaudessa, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet. Se on noin 6 400 euroa.

Sijoitusyhtiö Investoriin kuuluva hoitokonserni Aleris on yksi suurista, alaikäisille turvapaikanhakijoille asuntoja välittävistä yrityksistä.

Ruotsissa kunnat vastaavat alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoittamisesta. Kunnat sijoittavat heitä sopeutumisasuntoihin, jos he eivät tarvitse hoitohenkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa. Tarvittaessa he tavoittavat henkilökunnan puhelimitse.

”60 000 kuukaudessa ei ole kohtuullista, kun asunnon voi vuokrata 5 000 kruunulla. On aihetta ihmetellä, mikä siinä maksaa niin paljon”, osastonjohtaja Veronica Tindvall Göteborgin kunnasta sanoo Ylen jutussa.

Hän huomauttaa, että kunnan itse ylläpitämät, ruotsalaisille lapsille tarkoitetut hoitokodit veloittavat suunnilleen vastaavia summia, mutta summaan sisältyy hoitohenkilökunta, joka on paikalla vuorokauden ympäri.

Hoitokonserni Alerisissa asuntojen hintoja pidetään kohtuullisina. Toimintapäällikkö Isabel Andersson perustelee hintaa siihen sisältyvillä palveluilla.

”Hintaan kuuluvat kaikki kulut, kuten majoitus, ruoka, vaatteet, harrastusmahdollisuuksia ja harjoittelupaikkojen etsiminen niille, jotka eivät käy koulua. Lisäksi siihen kuuluu puhelinvalmius ympäri vuorokauden”, Andersson Alerisilta kertoo.

Hän ei suostu kommentoimaan toimintansa voittomarginaaleja.

Suomessakin on herätty keskustelemaan pakolaisten asuntoasioista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Yle: pakolaislasten asunnoista kiskurihintoja Ruotsissa – jopa 6 400 euroa kuukaudessa”

  1. Mites se nyt menikään, jäikö se virallinen vuokrahinta suomessa salattaviin asioihin mm tässä sipsujussin armolahjoituksessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat