Kokeile kuukausi maksutta

Keinoälyllä tavoitellaan 10–20 prosentin säästöä kerrostalon lämmönkulutukseen

Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille älykästä ratkaisua, jolla voidaan pienentää lämmityskustannuksia asumismukavuudesta tinkimättä ja tehostaa samalla lämmöntuotantoa.

Lämpötilaa ja ilmankosteutta mittaava sensori asunnossa

Ratkaisussa kerrostaloihin varataan lämpöä edullisena aikana ja hyödynnetään se esimerkiksi kylmänä talviaamuna, kun energia on kalliimpaa. Kokonaistavoitteena on saavuttaa 10–20 prosentin säästö lämmönkulutukseen.

Kehityshanke etenee syksyn aikana laajaan testausvaiheeseen, jossa on mukana noin 40 asuinkerrostaloa ja 2 000 asuntoa. Hankkeeseen osallistuvat Espoon Asunnot, TA-Yhtymä ja Järvenpään Mestariasunnot.

Kehitettävä ratkaisu perustuu kerrostaloon asennettavaan Leanheat-ohjausjärjestelmään ja asuntokohtaisiin lämpötilamittareihin. Ohjausjärjestelmä oppii kerrostalon lämmöntarpeen ja optimoi lämmityksen muun muassa sääennusteen sekä kaukolämmön tuntiperusteisen hintasignaalin avulla.

”Leanheat ohjaa talon lämmitysjärjestelmää joustavasti ja älykkäästi sekä huolehtii siitä, että asukkaiden asumisolosuhteet ovat hyvät. Leanheat perustuu sensoriverkostosta kerättävään dataan ja siitä muodostettuun matemaattiseen malliin. Keinoäly mukautuu itsenäisesti rakennuksessa tapahtuviin muutoksiin, kuten remontteihin”, toimitusjohtaja Jukka Aho Leanheatilta toteaa.

Fortum kokeilee hankkeessa kaukolämmön tuntiperusteista hinnoittelua ja mahdollisuuksia tasoittaa kaukolämmön kysyntää, tuottaa säästöjä asiakkaille ja pienentää ympäristövaikutuksia.

”Lämmöntarve on suurempi esimerkiksi talviaamuisin, jolloin varalämpölaitoksemme käynnistyvät turvaamaan lämmönsaannin kaikille asiakkaillemme. Haluamme selvittää, voimmeko saavuttaa tasaisempaa kulutusta varaamalla lämpöä kiinteistöihin etukäteen. Tällainen kysynnänjousto pienentäisi lämmityskustannuksia ja säästäisi ympäristöä, sillä parhaassa tapauksessa fossiilisia polttoaineita käyttävä varalämpölaitos voidaan jättää käynnistämättä”, teknologiajohtaja Heli Antila Fortumilta kertoo.

Fortum on aiemmin lanseerannut omakotitaloille lämmityksen optimointiin palveluja, jotka hyödyntävät sähkön tuntihinnoittelua. Uudet palvelut kerros- ja omakotitaloille ovat hyvä esimerkki digitalisaation mahdollisuuksista energia-alalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keinoälyllä tavoitellaan 10–20 prosentin säästöä kerrostalon lämmönkulutukseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat