Museovirastolle rakentuu uusi kokoelma- ja konservointikeskus Vantaalle

Jatke Oy saneeraa Museovirastolle uuden kokoelma- ja konservointikeskuksen entiseen Inexin logistiikkakeskukseen Vantaalle Hakkilaan. Keskus on noussut juuri harjakorkeuteensa. Tilat valmistuvat ensi vuoden keväällä.

Jatke Oy saneeraa Museovirastolle uuden kokoelma- ja konservointikeskuksen entiseen Inexin logistiikkakeskukseen Vantaalle Hakkilaan. Keskus on noussut juuri harjakorkeuteensa. Tilat valmistuvat ensi vuoden keväällä.

Museovirasto keskittää uusiin tiloihin eri puolille eteläistä Suomea väliaikaisiin tiloihin varastoidut kokoelmat sekä osan Orimattilan keskusvarastossa olevista esineistä. Keskukseen tulee tilat myös Suomen kansallismuseon konservointilaitosta ja vettyneen materiaalin konservointia varten. Vantaalle sijoitetaan myös arkeologisia maalöytöjä sekä Journalistisen kuva-arkiston Jokan kokoelmat, joissa on 6 miljoonaa lehtikuvaa.

Uudessa keskuksessa kansallisaarteitamme hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla ja niitä säilytetään optimaalisissa säilytysolosuhteissa. Säilytystiloissa on olosuhteet orgaanisille ja ei-orgaanisille materiaaleille sekä erityisolosuhteilla varustettuja tiloja muun muassa valokuville. Erilaiset hyllyjärjestelmät mahdollistavat esineiden sijoittamisen tarkoituksenmukaisella tavalla niiden materiaalien, koon ja muiden ominaisuuksien edellyttämiin olosuhteisiin ja säilytysrakenteisiin.

Vantaan kiinteistön vaativa olosuhdehallinnan tekniikka toteutetaan mahdollisimman energiataloudellisesti ja kustannustehokkaasti. Kokoelmien säilyttäminen pitkäaikaisesti ja turvallisesti vaatii kullekin esineryhmälle erikseen soveltuvaa tasaista säilytyslämpötilaa ja ilman suhteellista kosteutta. Laitteet säädetään täyttämään eri säilytystilojen vaatimukset mahdollisimman energiataloudellisesti. Tähän päästään käyttämällä sumutuskostutusta höyrykostutuksen sijaan ja hyödyntämällä lämmöntalteenottoa ja kierrätysilman lämpöä maksimaalisesti. Lisää kustannustehokkuutta saadaan käyttämällä laadukkaita järjestelmiä, joilla on pitkä käyttöikä ja jotka ovat helposti huollettavia. Osana konservointitilojen ilmastointijärjestelmää toteutetaan työturvallisuusvaatimusten edellyttämä monipuolinen kohdepoistolaitteisto.

Säilytystilojen lisäksi kiinteistöön varustetaan työhuoneita, olosuhdesäädeltyä projekti- ja tutkimustilaa, valokuvausstudio ja muita oheistiloja myös palvelujen ostajien käyttöön.

Museovirasto tarjoaa kokoelma- ja konservointikeskuksessa korkealaatuisia kokoelmien hoito- ja säilytyspalveluja myös muille museoille.

Entisen logistiikkakeskuksen käyttötarkoituksen muutos logistiikkakeskuksesta museokäyttöön on ollut mahdollista, koska kiinteistön perusratkaisu on mahdollistanut vapaan tilojen sijoittelun. Eri kerroksiin helposti järjestettävät kuljetusyhteydet mahdollistavat turvalliset esineiden siirrot. Talotekniikka on sijoitettu siten, että tilojen käyttö ja muunneltavuus on mahdollisimman vapaata.

Kiinteistön omistaa CapMan Real Estate I Ky, jolta valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut tilat. Senaatti vuokraa tiloista 16 600 neliötä edelleen Museovirastolle kokoelma- ja konservointikeskuksen käyttöön. Vuokrasopimus on tehty 15 vuodeksi. Vuokrakustannukset ovat 2,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Museovirastolle rakentuu uusi kokoelma- ja konservointikeskus Vantaalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat