Kokeile kuukausi maksutta

OP:n uusi kotipesä on Vuoden teräsrakenne

Arkkitehti Risto Virkkusen johdolla työskennellyt palkintolautakunta on valinnut OP:n uudet tilat, Vallila 2015 -hankkeen Vuoden 2015 Teräsrakennepalkinnon voittajaksi.

Viime keväänä valmistunut OP Ryhmän toimistotalo on Helsingin Vallilan uusi maamerkki. Eri suuntiin vinot seinät ja näyttävät lasipinnat reunustavat joustavasti käytettävää ja uusiin työskentelytapoihin kannustavaa 4 000 työntekijän miljöötä.

Toteutus perustuu arkkitehtuurikilpailuun, jonka Arkkitehtitoimisto JKMM Oy voitti vuonna 2011.

Iso kokonaisuus

Kokonaisuus koostuu 58 000 neliön uudisosasta ja noin 30 000 neliön peruskorjattavasta osasta sekä näitä yhdistävästä valokatteisesta sisäpiha-alueesta.

Nelivuotisen urakan lopputuloksena Vallilassa päädyttiin hyvin avoimeen ja toisaalta monimuotoiseen työympäristöön, jossa on erilaisia vyöhykkeitä. Sieltä löytyy kohtaamis- ja vetäytymistiloja sekä perinteisiä työpisteitä.

Pääsuunnittelija Asmo Jaaksi Arkkitehtitoimisto JKMM Oy:stä kertoo johtoajatuksena olleen tehdä yhdessä tekemiseen kannustavat tilat. Korttelin sydämeksi sisäpihalle rakentui lämmin sisätila, jota peittää iso lasikate.

OP:n kiinteistöjohtaja Auni Palo kehuu toimitilojen yhteisöllisyyttä ja informatiivisuutta. Kokonaisuus luo myönteistä mielikuvaa OP:sta työnantajana sekä vahvistaa OP:n arvoja, joissa vastuullisuus on tärkeä. Rakennusmassa on kestävä, energiatehokas ja kaupunkikuvaan istuva kokonaisuus.

Rakennus on Suomen oloissa poikkeuksellisen suuri toimistokokonaisuus, joka sisältää rakenteellisesti valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja. Monet rakenneratkaisut ovat uniikkeja ja ovat vaatineet myös uusia innovaatioita.

Vaativa kohde

Maanpäällisten osien rungossa, joka on ollut erittäin vaativa suunnittelukohde, ovat keskeisessä roolissa teräsliittopilari, teräspalkit ja teräsristikot. Lasikatoissa on kantava teräsrunko, joiden rakenne on ollut erittäin haastava valmistaa ja asentaa. Lisäksi terästä on käytetty muun muassa sisäjulkisivujen ja lasiseinien rungoissa.

Vuoden Teräsrakenteesta palkittiin Helsingissä 25.11.2015 tilaaja OP, pää- ja arkkitehtisuunnittelun tehnyt Arkkitehtitoimisto JKMM Oy, rakennesuunnittelija Sweco Rakennetekniikka Oy sekä projektinjohtourakoitsija Haahtela Rakennuttaminen Oy.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “OP:n uusi kotipesä on Vuoden teräsrakenne”

  1. ”Arkkitehti Risto Virkkusen johdolla työskennellyt palkintolautakunta…”

    Risto Virkkunen ei kuitenkaan liene suorittanut arkkitehdin tutkintoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat