Talous Anne Korhonen Ei kommentteja

Rautakaupassa näkyvissä piristymistä

Rautakauppa-alalla on kovaa. Neljä negatiivisen kehityksen peräkkäistä vuotta ovat sulattaneet vuoden 2009 jälkeen 450 miljoonaa euroa alan noin neljän miljardin kokoisesta kokonaismarkkinasta. Viime vuonnakin alan myynti näyttää jääneen miinukselle. Kuluvana vuonna odotetaan kuitenkin jo käännettä parempaan.

Rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasi ry:n toimitusjohtaja Harri Fagerlund arvioi, että laskua tuli kokonaisuudessaan kaksi prosenttia viime vuonna. Tammikuusta kesäkuuhun kumulatiivinen myynti laski 4,4 prosenttia edellisvuodesta.

”Kolme vuotta on tullut turpaan. Tästä johtuen gallupit ja arviot ovat olleet hyvin varovaisia”, Fagerlund sanoo.

Tilastojen varjosta hän näkee kuitenkin jo positiivisia signaaleja.

”Pohja on nyt saavutettu. Sisustustarvikkeissa ja pienrautatuotteissa toinen vuosipuolisko meni jo hienoisesti plussalle.”

Rautakaupan tilanne on suoraan naimisissa rakentamisen suhdanteiden kanssa. Korjausrakentaminen kannattelee myös rautakauppamarkkinaa.

”Uskon jo positiivisiin näkymiin tietyissä tuoteryhmissä, kuten pintamateriaaleissa ja piha- ja puutarharakentamisen tuotteissa.”

Elämme kuitenkin kansantaloudellisten suureiden keskellä. Fagerlund odottaa hallitusohjelmaan kirjatuista rakentamisen määräysten keventämisistä positiivista sysäystä alan myynnin kehitykselle.

”Mitä jätevesiasetukselle tapahtuu, silläkin voi olla iso vaikutus kaupan piristymiselle.”

Starkin ja DT Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Pöntinen sanoo, että kuten muussakin rakentamisessa, polarisoituminen on iso asia myös rautakaupassa. ”Isoissa kasvukeskuksissa menee jo paremmin. Alkanut vuosi menee paremmin. Tähän voi myös hieman vaikuttaa omalla asenteella. Jos kaikesta aina halutaan nähdä mörköjä, lopulta olemme mörköjen kanssa nurkassa emmekä näe lainkaan uusia mahdollisuuksia.”

Lue lisää rautakaupan markkinoista 15.1. ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia