Kokeile kuukausi maksutta

Kerrostalossa mitataan rakenteiden kosteutta ja lämpöä reaaliaikaisesti

VAV Asunnot Oy:n kesällä 2016 valmistuvassa kerrostalossa rakennekosteutta ja -lämpöä mitataan reaaliaikaisesti rakenteisiin asennettujen anturien avulla.

Havainnekuva Myyrmäkeen valmistuvasta kiinteistöstä.

Uuden teknologian avulla kosteusasteen ja lämpötilan vaihteluita voidaan seurata jatkuvasti sekä rakennustöiden että asumisen aikana. Näin ongelmatilanteet voidaan havaita ja niihin voidaan puuttua huomattavasti aiempaa nopeammin.

Vantaan Myyrmäkeen osoitteeseen Loiskekuja 1 valmistuvassa kerrostalossa kosteutta ja lämpöä mittaavat anturit, jotka on asennettu kaikkien märkätilojen lattioihin sekä talon vesikaton, alapohjan ja ulkoseinien sisälle. Anturit välittävät verkon kautta reaaliaikaista tietoa talon rakenteiden kosteuden ja lämpötilan muutoksista etäpäätteelle.

”Järjestelmään voidaan asettaa hälytysrajat, jolloin se varoittaa heti rajojen ylityttyä. Jos esimerkiksi asumisaikana vedeneriste pettää tai rakennusaikana jo kuivaksi todetulle pinnalle päätyy jostain syystä vettä, tilanne voidaan havaita heti, ennen kuin syntyy suurempia vahinkoja”, sanoo rakennustyömaata valvova VAV:n projektipäällikkö Petri Kasurinen.

Rakenteiden lämpö- ja kosteusmittauksen avulla talon kokonaislämpötilasta saadaan tarkempi kuva kuin pelkkiä oleskelutilojen lämpötilaa mittaamalla. Näin lämpötilaa voidaan paremmin säätää ottamaan huomioon energiansäästön ja asukkaiden viihtyvyyden.

Kasurinen kertoo, että kaukomittausten avulla voidaan myös ennaltaehkäistä mahdollisia tulevaisuuden kosteusongelmia.

”Uudet rakennusnormit ovat lisänneet eristeiden paksuutta, jolloin rakennuksen lämpö ei välttämättä enää lämmitä tarpeeksi koko rakennetta. Teoriassa lämpötila voi laskea joissain olosuhteissa pisteeseen, jossa vesihöyryä tiivistyy vedeksi rakenteen sisällä. Kaukomittauksella näemme aina rakenteiden tarkan lämpötilan ja kosteuden, ja voimme toimia niin, ettei kosteutta pääse haitallisesti tiivistymään. Mittaustieto voi auttaa myös tulevien talohankkeiden suunnittelussa ja rakennusmateriaalien valinnoissa.”

Loiskekujan kaukomittausjärjestelmässä käytettyjen anturien mittapäät ovat vaihdettavissa, jolloin niiden käyttäjä ei ole riippuvainen yhdestä tavarantoimittajasta. VAV:n ja Mexem Ky:n yhdessä kehittämä järjestelmä onkin jo herättänyt kiinnostusta rakennusalan toimijoissa.

”Kaikki alan ihmiset, joille olemme asiaa esitelleet, ovat olleet siitä erittäin kiinnostuneita”, Kasurinen kertoo.

”Aiemmin rakenteiden kosteuskäyttäytymistä on arvioitu lähinnä vain laskelmien kautta ja tietoa on saatu laboratoriotesteistä. Nyt saamme asiasta kattavaa, tarkkaa ja reaaliaikaista faktatietoa.”

Loiskekuja 1:een valmistuu kesäkuussa 2016 yhteensä 105 uutta vuokra-asuntoa Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot Oy:n omistukseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kerrostalossa mitataan rakenteiden kosteutta ja lämpöä reaaliaikaisesti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat