Kokeile kuukausi maksutta

Rakennustuote­teollisuus patentoinut useita energiatehokkuutta parantavia keksintöjä

Rakennustuoteteollisuus on patentoinut viime aikoina useita kotien energiatehokkuutta parantavia keksintöjä.

Rakennustuoteteollisuus on patentoinut viime aikoina useita kotien energiatehokkuutta parantavia keksintöjä.
Kuuntele juttu

Skaala Oy on kehittänyt ilmanvaihtoikkunan, joka kerää poistuvan huoneilman lämmön talteen. Ikkuna huolehtii sisäilman laadusta ja vähentää samalla ilmanvaihtoon tyypillisesti liittyvää energiahukkaa. Uuden ikkunan patentin numero on 125451.

Kaskipuu Oy on kehittänyt oven, jonka tiivistysratkaisu säästää energiaa. Tiiviste parantaa oven ilmatiiviyttä ja on varmasti paikallaan pysyvä. Oven patentin numero on 124095.

Ouman Oy:n lämmönvahti on lämmönsäätöjärjestelmä, joka vähentää kiinteistöjen turhaa lämmittämistä. Järjestelmä tunnistaa rakennuksen lämmöntarpeen keräämällä tietoa eri lämmönlähteiden, esimerkiksi auringon, kodinkoneiden ja ihmisten, tuottamasta lämmöstä. Lämmönsäätöjärjestelmän patentin numero on 122650.

Vuonna 2015 haettiin eniten patentteja rakennustekniikan alalle

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tutkittavaksi jätettiin viime vuonna 1754 patenttihakemusta eli 238 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Luku sisältää suomalaisten hakijoiden kansalliset hakemukset, joilla haetaan Suomessa voimaan tulevaa patenttia, ja PRH:lle tutkittavaksi jätetyt kansainväliset PCT-hakemukset.

Eniten hakemuksia eli noin 16 prosenttia kaikista hakemuksista tehtiin rakennustekniikan alalle. Alan patenttihakemusten määrä kuitenkin laski selvästi vuodesta 2014. Viime vuonna rakennustekniikan alalle haettiin 287 patenttia, kun edellisvuonna lukema oli 363.

Toiseksi eniten hakemuksia tehtiin käsittelyn ja muokkauksen alalle (noin 15 %) ja kolmanneksi eniten ihmisten perushyödykkeisiin (noin 13 %). Kolme yleisintä teknistä alaa pysyivät samoina ja olivat samassa järjestyksessä kuin vuonna 2014.

Rakennustekniikan alaan kuuluvat muiden muassa tie- ja vesirakennus, lämpötekniikka, talonrakennus, kaivostekniikka ja polttomoottorit. Käsittelyyn ja muokkaukseen sisältyvät vaatetus, lajittelu, jätteiden käsittely, metallin, muovin ja puun työstäminen, käsityökalut, kuljetus, pakkaus, varastointi, hissit, tekstiilien ja paperin valmistus ja käsittely. Perushyödykkeiden alalle kuuluvat esimerkiksi maatalous, lihan käsittely, huonekalut, kotitalousesineet, urheilu- ja pelivälineet ja painaminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennustuote­teollisuus patentoinut useita energiatehokkuutta parantavia keksintöjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat