Kokeile kuukausi maksutta

7 600 Ara-asuntoa tyhjillään – pakolaiset helpottivat ongelmaa

Kasvukeskusten ulkopuolella ARA-asuntojen markkinat hiljenevät olennaisesti.

Kasvukeskusten ulkopuolella ARA-asuntojen markkinat hiljenevät olennaisesti.

Vähintään kaksi kuukautta tyhjillään olleita Ara-vuokra-asuntoja oli noin 7 600 vuoden 2015 lopulla. Tieto käy ilmi Aran asuntomarkkinakatsauksesta.

Eniten tyhjiä ARA-asuntoja oli Kemissä (410), Rovaniemellä (252) ja Savonlinnassa (224). Tyhjien Ara-asuntojen osuus koko maan tasolla osalta oli 2 prosenttia.

Vähiten tyhjiä Ara-asuntoja oli Uudellamaalla (0,2 %) ja eniten Lapissa (9,2 %). Tyhjiä Ara-asuntoja olisi ollut tuhat enemmän vuonna 2015, jollei niitä olisi hyödynnetty turvapaikanhakijoiden ja turvapaikan saaneiden kiintiöpakolaisten asuntoina.

Osa väestöltään vähenevistä kunnista on onnistunut sopeuttamaan asuntokantansa kysyntää vastaavaksi, minkä johdosta niiden Ara-asuntojen käyttöasteet ovat pysyneet hyvällä tasolla.

Kasvukeskusten ulkopuolella ARA-asuntojen markkinatilanne on vaikea. Vuokraamista vaikeuttaa Ara-talojen huono kunto, asuntojen kysyntään nähden suuri keskikoko ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen edullisuus Ara-vuokriin verrattuna.

Aran mukaan vuokra-asuntojen tarve kasvaa vuoden 2016 aikana, kun oleskelulupapäätökset astuvat voimaan. Väestöltään vähenevien kuntien tyhjiä Ara-asuntoja voidaan hyödyntää turvapaikanhakijoiden asuttamisessa, mutta ne eivät ole pysyvä ratkaisu ongelman ratkaisemiseen. Maahanmuuttajat hakeutuvat kantaväestön tapaan kohti työpaikkoja, palveluita ja sukulaisia, mikä lisää pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten vuokra-asuntojen kysyntää.

Lue myös juttu Ara- ja vapaarahoitteisten vuokrien vertailusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “7 600 Ara-asuntoa tyhjillään – pakolaiset helpottivat ongelmaa”

 1. Asialla ei ole mitään olennaista merkitystä, mutta ARA:n julkaiseman tilaston mukan Uudenmaan tyhjien ARA-asuntojen osuus oli 0,3 prosenttia (uutisessa lukee jostain syystä 0,2 prosenttia).

  0,0 prosentiksi oli tyhjien ARA-asuntojen osuus kirjattu tilastoihin vuoden 2015 osalta Pirkkalassa, Juukassa, Joutsassa, Siilinjärvellä, Isojoella, Jalasjärvellä, Kristiinankaupungissa, Uusikaarlepyyssä, Ruskossa, Liedossa, Kustavissa, Uusikaarlepyyssä, Kannuksessa, Kaustisessa, Perhossa, Alavieskassa, Askolassa, Reisjärvellä, Utsjoella, Järvenpäässä, Porvoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Tuusulassa.

  Ongelmia on sellaisissa kunnissa, joissa on paljon vanhoja peruskorjaamattomia ARA-asuntoja. Huonokuntoisimmille ARA-asunnoille kun ei näytä riitä kysyntää. Sellaisissa kunnissa, joissa ARA-asuntokanta on uudempaa tai ainakin uudistettua, näyttäisivät täyttöasteetkin olevan pääsääntöisesti aika korkeita kasvukeskusten ulkopuolellakin.

  1. Kauniaisiin pitää ottaa vain parempituloisia pakolaisia jos ARA asuntoja ei ole vapaana.

 2. Joillain paikkakunnilla (esim Kärkölä) KAS asunnot vuokraavat ARA alaisia asuntoja ja niiden vuokrahinta on ihan samaa luokkaa kuin esim Lahden asuntovuokrat = todella korkeat

 3. Eikö tyhjien ARA-asuntojen korkeaa määrää saisi millään keinolla VVO:n syyksi ?

  1. Totta kai saa. VVO:han möi vanhat, huonokuntoiset Arat pois ennen kuin niitä pitäisi alkaa korjaamaan. Huono kunto ja korkea vuokra ei paljon houkuta, karsii pois ne asukkaat, joiden pitäisi maksaa kaikki palkkatuloillaan.

   1. Ei vuokria makseta palkkatuloista korjausten jälkeen. Eikös hallitusohjelmaan ole kirjattu tavoite että ARA asuminen on määräaikaista, tulot on tarkoitus tarkistaa säännöllisesti.
    Valtiolla on oma vuokrataloyhtiö siellä voisi järjestelyä kokeilla ennen käyttöönottoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat