Kokeile kuukausi maksutta

Tähän on tultu – johtaja kuittasi lähes puolen miljoonan allekirjoituspalkkion

Sopimusten allekirjoituspalkkiot ovat tulleet meille tutuiksi urheilun ammattilaiskentiltä, kun joukkueet hankkivat riveihinsä huipputähtiä. Allekirjoituspalkkiot ovat yleistyneet Yhdysvalloissa myös huippujohtajien rekrytoinnissa. Nyt tämä ilmiö tekee tuloaan myös Suomeen.

Sopimusten allekirjoituspalkkiot ovat tulleet meille tutuiksi urheilun ammattilaiskentiltä, kun joukkueet hankkivat riveihinsä huipputähtiä. Allekirjoituspalkkiot ovat yleistyneet Yhdysvalloissa myös huippujohtajien rekrytoinnissa. Nyt tämä ilmiö tekee tuloaan myös Suomeen.

Toimitusjohtajien toimisopimusten päättymisten yhteydessä toimitusjohtajille maksettavat erilaiset korvaukset ovat olleet Suomessa yleisiä jo pidempään. Sen sijaan allekirjoituspalkkiot ovat olleet meillä vielä melko harvinaisia, mutta joitakin esimerkkejä tästäkin löytyy viime vuosilta. Yleensä niillä korvataan johtajan edellisessä yhtiössä menettämiä tulospalkkioita.

Konsulttitoimisto Pöyry ilmoitti viime vuoden elokuussa vaihtavansa toimitusjohtajaa tämän vuoden alussa. Pöyryn palkitsemisraportista ilmenee, että yhtiö maksoi entiselle toimitusjohtajalleen Alexis Friesille hänen toimisuhteensa päättymiseen liittyvinä kuluina 773000 euroa. Kulut sisältävät sopimuksen mukaisen korvauksen hänelle aikavälille helmikuu-joulukuu 2016 asetetusta kilpailukiellosta.

Pöyry palkkasi Friesin seuraajaksi sveitsiläisen Martin à Portan, joka työskenteli viimeksi Siemensin Euroopan Building Technologies -yksikön johtajana. Hän aloitti Pöyryn vetäjänä vuoden 2016 alusta. Pöyryn palkitsemisraportin mukaan yhtiö maksoi à Portalle allekirjoituspalkkiona käteistä 100000 Sveitsin frangia ja 100000 kappaletta yhtiön osakkeita. Yhtiön tilinpäätöksestä puolestaan ilmenee, että palkkion arvo oli euroiksi muunnettuna yhteensä 472000 euroa.

Yksi viime vuosien tunnetuimmista allekirjoituspalkkion saaneista johtajista Suomessa on Mika Vehviläinen. Kun hän siirtyi Nokia Siemens Networksin palveluksesta Finnairin toimitusjohtajaksi vuonna 2010, lentoyhtiö maksoi Vehviläiselle 180000 euron allekirjoituspalkkion. Korvausta perusteltiin hänen menettämillään NSN:n lupaamilla kannustinpalkkioilla. Vastaavasti Fortum maksoi vuonna 2012 aloittaneelle talousjohtajalleen Markus Rauramolle yhteensä 100000 euroa allekirjoituspalkkiona. Hän tuli Fortumiin Stora Ensosta.

Yhdysvalloissa johtajien allekirjoituspalkkiot ovat lisääntyneet selvästi parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Erään maassa tehdyn tutkimuksen mukaan jo 23 prosentille yrityksen ulkopuolelta palkatuista huippujohtajista maksettiin allekirjoituspalkkio vuonna 2011, kun vielä vuonna 1992 tämä osuus oli vain 2,5 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tähän on tultu – johtaja kuittasi lähes puolen miljoonan allekirjoituspalkkion”

  1. No tuonhan ymmärtää, Pöyryhän on tunnettu suurista palkkioista ihan suunnittelija tasollakin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat