Turun keskustan kävelysillan suunnittelukilpailun voittaja valittu

Turun kaupungin järjestämä päärautatieaseman ratapiha-alueen ja Ratapihankadun yli johtavan kävelysillan yleissuunnittelukilpailu on ratkennut. Kilpailun on voittanut ehdotus ”Jousi”.

Voittajaehdotus "Jousi"

Kilpailuehdotuksen on laatinut työryhmä, jonka jäsenet ovat VR Track Oy, C&J Arkkitehdit Oy ja Lighting Design Collective Oy. Pääsuunnittelijana on Jukka Horttanainen (VR Track Oy), arkkitehtina Tom Cederqvist (C&J Arkkitehdit Oy) ja valaistuksen suunnittelijoina Tapio Rosenius ja Jari Vuorinen (Lighting Design Collective Oy).

Suunnittelukilpailuun ilmoittautui 12 työryhmää, joista kilpailun arviointiryhmä valitsi loppukilpailuun kuusi referenssikriteerit parhaiten täyttänyttä työryhmää, joilta saatiin kuusi kilpailuehdotusta.

Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti hallittu sekä liikenteellisesti toimiva ja turvallinen yhteys Ajurinkadun ja Logomon välille.

Voittajaehdotus antaa tilaa ympäristönsä rakenteille

Jousi on kokonaan ripustettu siltarakenne, joka jännittyy kaarevana muotona ratapiha-alueen yli. Tukea sillalle antavat hissi- ja porrastornit, jotka sijoittuvat sillan päihin ja junalaiturien kohdalle. Silta on pääosin terästä ja lasia. Sillan kävelytaso on leveä, ja sen yläpuolella oleva kolmiomainen kannatinpalkki antaa ulkoarkkitehtuurille ja taiteelle hyvät edellytykset mielenkiintoisen lopputuloksen syntymiselle.

Kävelysillalla tulee olemaan näkyvä vaikutus sekä alueen nykyiseen että tulevaan maisemaan. Sillan sijainti on vaativa, koska se sijoittuu Logomon tunnusmerkiksi muodostuneen pääjulkisivun eteen.

”Jousi on teräksen ja lasin määrittelemänä kevyt ja läpinäkyvä, joten se ei ota pääroolia vaan antaa sen Logomolle, asemarakennukselle ja ratapihan teknisille rakenteille. Tulevaisuuden vielä tuntemattomien kaupunkikuvallisten muutosten näkökulmasta Jousi on neutraali ja tavallaan avoin kehys muuntuville sisällöille”, arkkitehti Pentti Kareoja toteaa.

”Sillalla on tärkeä rooli kävelyliikenteen sujuvuuden parantamisessa alueella. Leveä kävelysilta palvelee Logomon kulttuuritapahtumiin osallistuvia, Ratapihankadun pysäköintilaitoksen asiakkaita, junamatkustajia, Konepajan alueen tulevia asukkaita sekä kaupunkilaisia yleensä. Lisäksi sillan rakennusmateriaalit ovat helposti huollettavia”, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

Jousi mahdollistaa monipuolisen valotaiteen

Uusi silta tulee palvelemaan kaupungin kehittämisen tavoitteita paitsi toiminnallisesti myös esteettisesti.

”Voittajaehdotuksen omaleimaiset piirteet nousevat esiin pikkuhiljaa. Näennäisesti tavanomaisen pinnan taakse kätkeytyy innovatiivisuutta ja rohkeutta. Kaareva muoto yhdistettynä kokonaan ripustettuun rakenteeseen on oloissamme tuore ratkaisu”, Kareoja kertoo.

Suunnittelukilpailussa taiteelle annettiin oma roolinsa ja toteutuksessa sillan odotetaan osaltaan muistuttavan viitteellisesti myös kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011.

”Jousi antaa mahdollisuudet esimerkiksi näyttävälle yön arkkitehtuurin toteutumiselle. Ehdotettu valotaide heijastettuna kolmionmuotoisen kannatinpalkin kylkiin on ajatuksena hyvä ja toteuttamiskelpoinen. Hyvällä valaistussuunnittelulla voidaan sillan neutraalia ilmettä säätää moniin suuntiin.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Turun keskustan kävelysillan suunnittelukilpailun voittaja valittu”

  1. VR Suunnittelu on Suomen paras infran suunnittelutoimisto. Osaamista ja innovointia 150 vuoden kokemuksella.

  2. hmmmm…toivottavasti siis pyöräilijät pääsevät tuota pitkin myös kulkemaan ??

Jätä kommentti