Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsin kasvava talous siivitti toimistovuokrat lähes 10 prosentin nousuun

Ruotsin kova talouskasvu näkyy Tukholman seudulla toimistotilojen kovana kysyntänä. Samalla vuokrat ovat nousseet vuoden toisella neljänneksellä lähes 10 prosenttia.

Ruotsin kova talouskasvu näkyy Tukholman seudulla toimistotilojen kovana kysyntänä. Samalla vuokrat ovat nousseet vuoden toisella neljänneksellä lähes 10 prosenttia.

Kiinteistökonsulttiyhtiö JLL:n mukaan Euroopan toimistotilojen kysyntä on ollut kiivasta tämän vuoden vuoden toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa. Tilanteen arvioidaan olevan parempi kuin viiteen viime vuoteen.

Toimistojen vuokrasopimuksia on solmittu 1,5 prosenttia enemmän kuin alkuvuodesta. Kehitys on liki prosenttiyksikön parempaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa (0,6 %) tai Aasiassa (0,6 %).

Ruotsin talouden vahva kasvu näkyy myös toimistovuokrissa ja -kysynnässä. Vahvinta kasvua Euroopassa keväällä edusti Tukholma, jossa parhaiden paikkojen toimistovuokrat nousivat 9,4 prosenttia alkuvuoteen verrattuna. Toisena seurasi Berliini, jossa vuokrat nousivat 6,3 prosenttia. Pariisissa vuokrien kiristymistä hillitsi uusien toimistotilojen puute ja vuokrataso nousi vain 3,4 prosenttia, toki nousua on nyt kirjattu neljä vuosineljännestä peräkkäin.

Euroopan Unionin jäsenäänestyksen tulos eli niin sanottu Brexit ei vielä näy finanssimaailman keskuksessa Lontoossa. Lontoon toimistovuokrat pysyivät ennallaan alkuvuoteen verrattuna. Toisaalta kehitystä voi pehmentää vuokravapaat ajat, joita saatetaan myöntää yrityksille, jotka haluavat nyt neuvotella vuokrasopimuksensa joustavammaksi.

”Vuoden toisella puoliskolla seuraamme vuokralaisten aktiviteettia ja muuta kehitystä. On kuitenkin mahdollista, että mitään varsinaisia päätöksiä ei tehdä ennen kuin Brexitiin liittyvät asiat konkretisoituvat vuoden 2017 lähestyessä. Toisaalta tutkimustietomme mukaan näyttää siltä, että suurin osa vuokrasopimuksista jatkuvat kuten on aiemmin suunniteltu”, JLL:n Britannian tutkimusjohtaja Jon Neale sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruotsin kasvava talous siivitti toimistovuokrat lähes 10 prosentin nousuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat