Kokeile kuukausi maksutta

Toisilta puuttuu työ, toiset painavat ylitöitä

Työmarkkinat jakautuvat Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan kahtia, vaikka työllisyystilanne onkin hieman toipunut.

Työmarkkinat jakautuvat Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan kahtia, vaikka työllisyystilanne onkin hieman toipunut.

”Työmarkkinat pysyivät vakaina heinäkuussa Brexit-äänestyksen järkytyksestä huolimatta. Työttömien ja työllisten määrät pysyttelivät edelliskuukausien tasoilla. Työmarkkinoiden toipuminen alkuvuoden aikana on seurausta Suomen talouden hennosta kasvusta ja olemattomasta tuottavuuskehityksestä. Vaatimaton tuottavuus tarkoittaa, että aiempaa pienemmillä kasvuluvuilla työmarkkinat toipuvat. Kasvu ei ole yllättänyt myönteisesti, mutta ekonomistit ovat silti joutuneet korjaamaan työttömyysennusteitaan piirun verran parempaan”, Brotherus toteaa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus kertoi työttömyysasteen pysyneen heinäkuussa kausitasoitettuna 8,9 prosentissa.

”Työmarkkinat repeävät kuitenkin keskiarvolukujen alla kahtia: pitkäaikaistyöttömyys on noussut hälyttäviin lukuihin. Yli joka kolmas työtön on etsinyt töitä yli vuoden. Samalla työpaikkansa pitäneiden joukossa ylitöiden määrä on ylittänyt jo finanssikriisiä edeltäneen tason. Pähkinänkuoressa: osalle työikäisistä ei löydy töitä ensinkään, kun toiset joustavat jo vapaa-ajastaan”, Brotherus toteaa.

Hänen mukaansa polarisaatio uhkaa talouden kasvumahdollisuuksia. ”Myöskään hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin ei toteudu tehdyillä toimenpiteillä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Toisilta puuttuu työ, toiset painavat ylitöitä”

  1. On Olemassa työaikalaki, jota rikotaan törkeästi.

    1. Ylityöt Virolaisilta kieltää koska ne tekee lauantait ja sunnuntaitkin ylitöitä

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat