Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kaupungille Iso-Tömppä maamassojen hallinnasta

Maarakennusalan Neuvottelukunta MANK ry on myöntänyt Tömpän vuonna 2016 Helsingin kaupungin massa-työryhmälle ansiokkaasta toiminnasta kiertotalouden edistämisessä.

Rakennusviraston massakoordinaattori Mikko Suominen (vas.), Helsingin kaupungininsinööri Raimo K Saarinen ja ylijohtaja Mirja Noukka Liikennevirastosta.

Tömppä jaettiin 29.9. Maanrakennuspäivässä Helsingissä.  Palkinnon vastaanottivat Helsingin kaupungininsinööri Raimo K Saarinen ja Rakennusviraston massakoordinaattori Mikko Suominen.

Perustelujen mukaan Helsingin kaupunki on kunnianhimoisella tavoitteellaan ja määrätietoisella työllään osoittanut, että ylijäämämassojen hallinta on mahdollista, kun siihen riittävästi panostetaan.

Työ on ollut pitkäjänteistä. Vuonna 2009 Helsingin kaupunginjohtaja perusti maa-aineksia koordinoivan, eri hallintokuntien edustajista koostuvan työryhmän.

Kaupungin tavoitteena oli, että kaupungin omilla työmailla ylijäämämassoja ei enää syntyisi vaan kaikelle kaivettavalle tai louhittavalle materiaalille löytyisi hyötykäyttökohde. Tätä tavoitetta tukemaan perustettiin vuonna 2014 rakennusvirastoon kaupungin massakoordinaattorin toimi.

Vuoden 2015 alussa kaupunginhallitus edellytti virastojen noudattavan kaivu-maiden hyödyntämisen kehittämisohjelmaa, jossa tavoitteena oli rakentamisessa syntyvien ja tarvittavien kivi- ja maamassojen logistiikan järjestäminen taloudellisesti ja ekotehokkaasti. Juuri maamassoihin liittyvä logistiikka on massojen hallinnan kannalta kaikkein suurin kustannus ja ympäristötekijä.

Tänä päivänä Helsingin kaupungilla on maa-aineisten hallintaan oma toimintamalli. Siinä hankkeiden välisellä koordinaatiolla, maa-aineisten hankekohtaisella jalostuksella, väli-varastoinnilla ja käsittelyllä sekä hyötykäyttökohteiden suunnittelulla ja toteutuksella on saavutettu säästöjä kustannuksissa ja päästöissä.

Pääkaupunkiseudulla liikutellaan vuosittain noin 15 miljoonaa tonnia maa-aineksia. Niihin kohdistuvan määrätietoisen työn ansiosta Helsingin kaupunki säästi vuonna 2015 noin 10 miljoonaa euroa, 2,1 miljoonaa litraa polttoainetta ja 5 300 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Säästöpotentiaalia ei ole vielä käytetty loppuun. Ylijäämämassat lukuisilta yksityisiltä työmailta ajetaan edelleen ympäri Uuttamaata. Kun kaupungin omille työmaille kehitettyä mallia ryhdytään noudattamaan aivan kaikilla Helsingin kaupungin alueella sijaitsevilla työmailla, puhutaan kymmenien miljoonien eurojen ja useiden tuhansien hiilidioksiditonnien säästöstä. Siinä hyötyjinä ovat kaupunki tilaajana, lukuisat toimijat infrasektorilla ja ennen kaikkea yksityiset ihmiset asukkaina ja veronmaksajina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin kaupungille Iso-Tömppä maamassojen hallinnasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat