Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusinvestoinnit rajussa kasvussa – ensi vuosikin näyttää hyvältä

Valtiovarainministeriön (VM) 15.9.2016 julkistama talouskatsaus on kokonaisuutena mollivoittoista luettavaa, mutta rakentamisen numerot tekevät iloisen poikkeuksen.

SRV pelkästään johtaa Redin rakentamista. Itse rakennustyön tekevät sadat alaurakoitsijat 66 maasta.

VM ennustaa talonrakennusinvestointeihin 8,3 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle. Uudistuotannon lisäys on näkynyt jo työtuntien voimakkaana nousuna rakentamisessa.

Kasvun odotetaan jatkuvan vahvana myös ensi vuonna (+4,1 %), sillä tammi-toukokuussa rakennuslupakuutiot nousivat yli 20 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Vuonna 2018 talonrakentamisen investointien arvioidaan kasvavan 3,2 prosenttia.

Suomen talous kasvaa VM:n arvion mukaan vain 1,1 prosenttia tänä vuonna. Seuraavan kahden vuoden aikana kasvu jää yhden prosentin tuntumaan.

Asuntoinvestointien arvioidaan kasvavan tänä vuonna 9 prosenttia. Niitä nostavat ennen muuta matala korkotaso sekä kasvukeskusten asuntopula, joka näkyy hyvinä tuottoina sekä vuokrissa että myyntihinnoissa. Asuntotuotanto keskittyy kerrostaloihin ja alueellisesti lähinnä suurimpiin kaupunkeihin ja yliopistopaikkakunnille.

Asuntoja on aloitettu alkuvuoden aikaan selvästi viime vuotta enemmän, mutta kasvuvauhti hidastuu loppuvuotta kohti, kun edellisvuoden vertailuluvut muuttuvat kovemmiksi.

Euroissa mitattavan asuntojen uudistuotannon volyymin arvioidaan kasvavan noin 15 prosenttia kuluvana vuonna.

Korjaaminen kasvaa vakaasti

Asuntojen korjaamisen VM arvioi kasvavan edelleen noin kahden prosentin vuosivauhtia vuoteen 2018 ulottuvalla ennustejaksolla. Kasvu johtuu asuntokannan iästä ja päivitystarpeesta.

Uudistuotannosta ja korjaamisesta koostuvan asuntoinvestointien kokonaismäärän arvioidaan kasvavan myös vuosina 2017 (+4,0 %)  ja 2018 (+2,5 %).

Rakennusinvestointien kasvu on VM:n mukaan laajapohjaista. Asuntojen lisäksi myös muun talonrakentamisen puolella lähes kaikki rakennustyypit ovat olleet selvässä kasvussa alkuvuoden ajan.

Liike- ja toimistorakennusten rakennuslupakuutiot ovat nousseet voimakkaasti. Julkiset palvelurakennusinvestoinnit ovat korkeimmalla tasollaan kymmeneen vuoteen. Muun talonrakentamisen hankkeiden rakentamisajat ovat asuntorakentamista pidempiä, ja siksi myös osa ensi ja seuraavankin vuoden investoinneista on jo toteutusvaiheessa.

Vuonna 2018 kansainvälisen talouden kasvun kiihtymisen oletetaan VM:n mukaan lisäävän myös rakennusinvestointeja. Kansainvälinen talous vahvistuu ja rakennusinvestoinnit kasvavat, mutta hitaammin kuin aiemmin.

Investointien kasvun valossa on luonnollista, että myös rakentamisen tuotanto-odotukset ovat VM:n mukaan selvästi positiiviset. Tuotannon kasvun ei kuitenkaan uskota enää nopeutuvan kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Rakentamisen tuotanto +6,5 prosenttia 2016

Myönnettyjen rakennuslupien määrä on kasvanut kaksinumeroisesti ja erityisesti asuin- sekä liikerakentaminen lisääntyvät.

Rakentamisen euroissa mitattava tuotannon määrä nousee VM:n arvion mukaan tänä vuonna 6,5 prosenttia.

Rakentaminen jatkuu vilkkaana myös ensi ja seuraavana vuonna, mutta uusien aloitusten määrä ei enää lisäänny tämän vuoden vauhtia, ja tuotannon kasvuvauhti hidastuu hieman. Rakentamisen arvioidaan lisääntyvän ensi vuonna kolme ja vuonna 2018 kaksi prosenttia.

Kasvun seurauksena rakentamisen arvonlisäys ylittää vuonna 2018 prosentilla vuoden 2007 tason.

Kysynnän vähäisyys kasvun esteenä vaivaa enää noin joka neljättä rakennusyritystä. Ammattitaitoisen työvoiman saanti sen sijaan on ongelma jo noin kolmasosalla yrityksistä. Kasvu jakautuu alueellisesti epätasaisesti.

Lue maa- ja vesirakentamisen talousnäkymiä koskeva juttu tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusinvestoinnit rajussa kasvussa – ensi vuosikin näyttää hyvältä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat