Kokeile kuukausi maksutta

Seinäelementit menevät kuumille kiville – hidastuuko asuntorakentaminen?

Seinäelementtien kiivas menekki uhkaa siirtää asuntoaloituksia ensi vuodelle. Iso asuntorakentaja YIT ei ole ainakaan vielä siirtänyt aloituksia.

Kasvu näkyy Betoniteollisuuden menekki-indeksistä, jonka mukaan alan tuotteiden myynti on kasvanut vuodessa selvästi. Esimerkiksi betonielementtien menekki kasvoi huhti-kesäkuussa 18,7 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

”Luvut ovat erinäköiset kuin viime vuonna. Sitä selittää kerrostaloasuntotuotannon voimakas kasvu, josta varsinkin elementtiteollisuus ja erityisesti seinäelementtivalmistajat ovat hyötyneet”, Betoniteollisuus ry:n puheenjohtaja ja Lakan Betonin toimitusjohtaja Pertti Halonen sanoo.

Seinäelementtien menekki on kasvanut vuodessa 26,9 prosenttia, laattaelementtienkin neljänneksen. Halosen mukaan moni elementtitehdas käy tällä hetkellä täydellä teholla eikä ota enempää tilauksia vastaan tänä vuonna. RT:n välisuhdanteen mukaan asuntoaloituksia arvioidaan siirtyvän ensi vuodelle muun muassa tuoteteollisuuden toimitusaikojen venyessä äkillisen suhdannenousun vuoksi.

Halonen arvioi, että myös loppuvuosi mennään kasvun merkeissä. Hän uskoo kuitenkin, että elementtitehtaiden kapasiteetti riittää, vaikka toimitusajat ovat pitkät ja kapasiteettia on leikattu sitten huippuvuosien.

”Emme ole siirtäneet aloituksia”

YIT aloitti tammi-kesäkuussa 1 474 asunnon rakentamisen.

”Emme ole joutuneet siirtämään asuntoaloituksia Suomessa tuotteiden saatavuusongelmien takia. Se vaatii suunnittelua ja ennakointia, ja olemme siinä onnistuneet. Betonielementit ovat se kriittisin tuote, mutta vielä toimitusajat ovat pysyneet hyväksyttävinä”, asumisen toimialajohtaja Antti Inkilä YIT:stä sanoo.

YIT on Inkilän mukaan turvautunut aktiivisesti myös kansainväliseen hankintaan tilanteen tasapainottamiseksi. Tarvittaessa sitä on mahdollista kasvattaa. Hän uskoo, että kotimaisella tuoteteollisuudella on vielä varaa kasvattaa kapasiteettiaan.

”Huonoina aikoina yritykset leikkasivat tuotantoaan. Etenkin betoniteol­lisuuden on vielä mahdollista nostaa kapasiteet­tiaan.”

Finnfoam varautui kasvuun

Kysyntä on kasvanut betonin lisäksi muussakin tuoteteollisuudessa vuodessa selvästi. Rakennusmateriaalien menekki-indeksin mukaan huhti-kesäkuussa kysyntä lisääntyi 12,9 prosenttia. Indeksi koskee niin sanottua perusmateriaaliteollisuutta eli esimerkiksi eristeitä, sementtiä ja levyjä, muttei betonia.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n toimitusjohtaja Juha Luhanka uskoo, että ainakin loppuvuosi, ehkä ensi vuosikin jatkuu tuoteteollisuudessa kasvun merkeissä.

”En usko, että rakentaminen jää tuoteteollisuuden kapasiteetista kiinni. Teollisuuden volyymien suhteen emme ole vielä lähellä vuoden 2007 tasoa. Ennemminkin iso ongelma on kasvupaikkakunnilla pula työnjohtajista työmailla ja kohteiden suunnittelijoista.”

Kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma sanoo, että Finnfoamin kapasiteetista on Suomessa käytössä noin 50–60 prosenttia. Eristevalmistaja on investoinut viime vuosina aktiivisesti Salon tehtaaseen ja sillä tavalla ennakoinut rakentamisen elpymistä. Pisimmillään toimitusaika on viikon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Seinäelementit menevät kuumille kiville – hidastuuko asuntorakentaminen?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat