Skanska aikoo rakentaa Ouluun 16-kerroksisen asuintornin

Oulun keskustan eteläpuolelle nousee uusi maamerkki, 16-kerroksinen Asunto Oy Oulun Puistovahti.

Puistovahdin ennakkomarkkinointi on alkamassa ja rakennustöiden suunnitellaan käynnistyvän vielä tämän vuoden puolella.

”Sijainti on keskellä kehittyvää Oulua. Keskustan läheisyys tuo kaikki palvelut kävelymatkan tuntumaan. Ympäristön vanhaa rakennuskantaa uusitaan ja täydennetään koko ajan ja samalla myös lähipalvelut paranevat. Puistovahti on tässä kehityksessä tärkeä ja näkyvä osa”, kertoo hankekehitysjohtaja Jukka Harjunpää Skanska Kodeista.

Keskusta tiivistyy edelleen

Kaupungin keskustavision mukaan Oulun yhdyskuntarakenne tiivistyy tulevina vuosina ja kaupunki tähtää pohjoisen Skandinavian vetovoimaisimmaksi ja suurimmaksi kaupungiksi.

”Kaupungin mittava pysäköintilaitosinvestointi, uusi kauppakeskus Valkea ja kesäkatu ovat tuoreita esimerkkejä keskusta-alueen aktiivisesta kehittämisestä. Oulun asukasmäärä kasvaa vuosittain noin 2 500 henkilöllä. Puistovahdin kaltaista houkuttelevaa, Oulun profiilia edelleen nostavaa asuinrakentamista tarvitaan siksi lähivuosina edelleen”, kuvaa Oulun kaupungin asemakaavapäällikkö Mikko Törmänen.

”Tornitaloille on kysyntää ja ne alkavat olla luonteva osa urbaania kaupunki-ilmettä myös Suomessa. Oulun keskustan ruutukaavan alueella on täydennysrakentaminen ollut viime vuosikymmeninä pääosin korkeintaan viisi–kuusikerroksista, korkeammat rakennukset ovat vanhempaa tuotantoa. Tänä päivänä rannan ja radan väliin jäänyt keskusta-alue ei enää mahdu laajenemaan sivulle, joten keskusta-asuntojen kysynnän kasvaessa ylöspäin laajeneminen on nyt luonnollista”, kertoo Puistovahdin pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti Jukka Laaksonen Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:stä.

”Oulun uusi maamerkki saa ylleen helposti tunnistettavan hahmon. Puistovahdin 52 metrin korkeuteen kohoavan talon julkisivusta tulee pyöreä. Ympyrän muoto taloon tehdään parvekkeiden kaiteilla ja parvekelasituksella. Erottuva ilme syntyy myös parvekekaiteiden värityksellä – varjoineen ja heijastuksineen rakennuksen ulkoasu muuttuu vuorokaudenajan ja auringonvalon vaihteluista”, kuvailee Laaksonen.

Puistovahdin korttelissa palautetaan vanha kaupunkimainen umpikorttelirakenne, jossa rakennukset ovat kadun reunassa ja keskelle jää kunnon piha. Autopaikat sijoitetaan pihan alle kellarikerroksiin, jolloin pihasta muodostuu väljä ja viihtyisä oleskelu- ja leikkipaikka.

Puistovahdin viereen Puistokadun suuntaisesti rakennetaan toisessa vaiheessa  viisikerroksinen Asunto Oy Oulun Puistolinna.

Puistovahtiin tulee 94 asuntoa ja 114 neliötä liikehuoneistoja.

Skanska rakentanut Suomeen 13 asuintornia

Puistovahti on tuorein Skanskan asuintornitalohanke Suomessa. Yhtiö on rakentanut ennen tätä kaikkiaan 13 asuintornitaloa eri puolille Suomea aina 1990-luvulta lähtien.

Oulun Puistovahdin lisäksi Skanskan ajankohtaisia tornitalohankkeita ovat Järvenpäässä 18-kerroksinen Tupalankulma, joka valmistuu 2017 ja vuonna 2019 Tampereelle valmistuva kaupungin korkein asuintornitalo, 21-kerroksinen Luminary sekä Espoossa vuoden 2018 lopulla valmistuva 18-kerroksinen Koho.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanska aikoo rakentaa Ouluun 16-kerroksisen asuintornin”

Vastaa