Talous Rakennuslehti Ei kommentteja

Koneyrittäjät: kuntien yhteishankinnoissa epäterveitä piirteitä

Koneyrittäjät syyttävät kuntia epäterveistä yhteishankinnoista. Koneyrittäjät ovat törmänneet epäterveeseen kilpailutusmalliin Itä-Suomessa.

”Julkisyhteisöjen yhteishankintojen hallintokuluja ei pidä maksattaa palveluntuottajilla. Se heikentää yhteishankintayksiköiden riippumattomuutta ja luo pohjaa jopa korruptiiviselle vaikuttamiselle”, Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola toteaa.

Itä-Suomessa hankintayksikkönä toimiva IS-Hankinnat Oy maksattaa Koneyrittäjien mukaan palvelutuottajalla kahden prosentin palvelumaksua kaikesta, mitä tämä on myynyt asiakkailleen IS-Hankintojen hoitaman kilpailutusprosessin perusteella.

”Vastaavan kaltainen toimintamalli kiellettiin vakuutusmeklareilta jo kymmenen vuotta sitten, koska haluttiin turvata meklareiden riippumattomuus palveluiden tuottajista. Malli oli osoittautunut huonoksi terveen kilpailun kannalta ja meklareilta kiellettiin palkkiot muilta kuin toimeksiantajaltaan. Samat ongelmat ovat käsillä myös näiden julkisten yhteishankintayksiköiden meklaroinneissa, vaikka ne noudattaisivatkin hankintalakia”, Peltola sanoo.

”Kun hankintalaki parhaillaan on eduskunnassa, epäkohta tulisi kitkeä lainsäädännöllisesti samoin kuin vakuutusmeklareiltakin. Eli jatkossa yhteishankintayksikkö saisi ottaa vastaan palkkion vain toimeksiantajalta”, Peltola vaatii.

Koneyrittäjien liitto on 2500 energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia