Talous Pientalo Hannu Lättilä Ei kommentteja

Perinteikäs suomalaisyhtiö saattaa siirtyä venäläisomistukseen

Venäläinen jättimäinen sijoitusyhtiö Sistema aikoo tehdä vapaaehtoisen julkisen käteisostotarjouksen kaikista Honkarakenteen osakkeista.

Sistema tarjoaa 1,50 euroa käteisenä kustakin Honkarakenteen A- ja B-sarjojen osakkeesta. Tarjottava hinta on noin 14,5 prosenttia korkeampi kuin Hongan B-sarjan osakkeen päätöskurssi Helsingin pörssissä 2. marraskuuta. A-osake ei ole pörssilistattu. Koska yhtiön osakkeiden kokonaismäärä on hieman yli 5,2 miljoonaa osaketta, ostotarjouksen kokonaisarvoksi muodostuu reilut 7,8 miljoonaa euroa, mikäli kaikki osakkaat hyväksyvät ostotarjouksen.

”Uskomme, että tarjouksemme on erittäin houkutteleva Hongan osakkeenomistajille, koska tarjoamme vahvaa preemiota verrattuna yhtiön markkinahintaan”, Sisteman toimitusjohtaja Mikhail Shamolin sanoo.

Ostotarjouksen toteutuminen edellyttää, että Sistema saa 67 prosentin osuuden äänivallasta. Honkarakenteen A-osakkeilla on yhtiökokouksessa 20 ääntä ja B-osakkeilla yksi ääni. Honkarakenteen perustanut Saarelaisten suku hallitsee A-osakkeiden tuella edelleen enemmistöä yhtiön äänivallasta.

Sistema ei ole ennen ostotarjousta ollut yhteydessä Saarelaisten sukuun eikä siis ole tehnyt minkäänlaista aiesopimusta suvun omistamista osakkeista. Sisteman varatoimitusjohtaja Oleg Mubarakshinin mukaan Sistema aikoo nyt tarjouksen julkistamisen jälkeen olla mahdollisimman pian yhteydessä Hongan johtoon ja hallitukseen. Koska Honkarakenteen toimitusjohtaja on Marko Saarelainen ja hallituksessa istuu useampikin Saarelaisten suvun edustaja, syntyy samalla yhteys myös äänivallan hallitsijoihin.

Synergiaa Sisteman metsäyhtiön kanssa

Yksi Sisteman omistamista yrityksistä on metsäyhtiö Segezha, joka hoitaa koko kierron hakkuusta kehittyneeseen puunjalostukseen. Yhtiö ilmoittaa olevansa muun muassa suurin sahatavaran ja laminoitujen hirsitalojen tuottaja Venäjällä. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 492 miljoonaa euroa, ja sillä on tuotantolaitoksia 8 maassa.

Sistema perusteleekin ostotarjoustaan Honkarakenteesta muun muassa synergiaeduilla Segezhan kanssa.

”Sovimme strategisesti hyvin yhteen. Honka on kaupallisesti aktiivinen kehittyneillä markkinoilla globaalisti, ja tämä antaa meille pääsyn uusille markkinoille. Honka tulee parantamaan Segezhan, sen laajojen resurssien ja modernien puuntyöstön tuotantolaitoksien kautta pääsyään Venäjälle, joka on yksi suurimmista hirsitalomarkkinoista. Sistemalla on myös vahvat taloudelliset resurssit investoida aktiivisesti liiketoiminnan kehittämiseen tulevaisuudessa”, Shamolin toteaa.

Sisteman kasvutavoitteet Honkarakenteen suhteen ovat todella kunnianhimoiset. Kun suomalaisyhtiön liikevaihto oli viime vuonna 39,1 miljoonaa euroa ja 55 miljoonaa vuonna 2011, Shamolin sanoi mediainfossa, että venäläisten tavoite on huomattavasti korkeammalla. Hänen mukaansa Hongan liikevaihto voisi nousta venäläisomistuksessa ehkä jopa 500 miljoonaan dollariin.

Sisteman suunnitelmissa on säilyttää Honkarakenteen pääkonttori Suomessa ja pitää myös tuotanto täällä.

”Suomen tuotantolaitoksen laatutaso ja tuotannon tehokkuus ovat korkeita. Siten meillä ei ole mitään aikeita siirtää tuotantoa Venäjälle, koska emme näe siitä mitään hyötyjä. Insinöörien ja henkilöstön osaaminen on paikallista, emmekä usko, että voisimme helposti kopioida sitä Venäjällä. Siten suunnitelmamme on laajentaa tuotantoa Suomessa ja hyödyntää samalla Segezhaa, mutta ehkä eri tuloluokassa. Honka on enemmän premium-brändi, kun taas Segezha suuntautuu enemmän keskiluokan markkinoille.”

”Laatuero venäläisiin huimaava”

Shamolin antoi omakohtaiset kehut suomalaisyhtiön laadusta, sillä hän kertoi asuvansa itsekin Hongan talossa. ”Jos käyt katsomassa Hongan taloa ja sitten menet katsomaan jotain muuta paikallisesti valmistettua, ero laadussa on huimaava.”

”Honka on yksi maailman suurimmista hirsitalojen tuottajista, ja sillä on käytössään tunnettu korkealuokkainen brändi, vakiintuneet jakelukanavat ja ainutlaatuiset teknologiset ratkaisut. Hongan osto on linjassa strategiamme kanssa luoda yksi maailman johtavista puutalojen valmistajista.”

Honkarakenteen liikevaihto on ollut alamäessä vuosikaudet, ja yhtiö on tehnyt tappiota monta vuotta peräkkäin. Shamolin totesi infossa, että Sistemalla on selvä strategia siitä, miten kääntää Honkarakenteen liiketoiminta jälleen parempaan suuntaan. Hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa suostunut yksityiskohtaisesti kertomaan tarvittavia toimenpiteitä, koska Sistema ei ole vielä päässyt tutustumaan Hongan toimintaan tarkemmin.

Vuonna 1993 perustetun Sistema-konsernin liikevaihto oli noin 10,4 miljardia euroa vuonna 2015. Yhtiö toimii telekommunikaation, korkean teknologian, pankkitoiminnan, vähittäismyynnin, puunjalostuksen, maatalouden, kiinteistöjen, lääketeollisuuden, turismin ja terveydenhuollon aloilla. Sisteman osakkeet on listattu Moskovan pörssissä ja sen GDR-todistukset Lontoon pörssissä.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia