Kokeile kuukausi maksutta

YM laatii tiekarttaa rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen vähentämiseksi

Ympäristöministeriö on ryhtynyt laatimaan tiekarttaa rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistuksesta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki otetaan huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Ympäristöministeriö on ryhtynyt laatimaan tiekarttaa rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistuksesta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki otetaan huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Rakennuksen hiilijalanjälki muodostuu rakennuksen energiatehokkuudesta, tuotetun energian hiilijalanjäljestä ja rakennusmateriaalien hiilijalanjäljestä. Uudisrakentamisen energiatehokkuutta on parannettu määrätietoisesti jo vuosia. Vuonna 2018 tulevat voimaan lähes nollaenergiarakentamista koskevat rakennusmääräykset. Myös energian tuotannon hiilijalanjälki on laskenut.

Rakennusten koko elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen vaikuttavat kuitenkin myös rakennusmateriaalien valmistus, rakentaminen, korjaukset sekä lopulta purkaminen ja kierrätys. Ne muodostavat noin 20­­–45 prosenttia uuden suomalaisen kerrostalon hiilijalanjäljestä. Lähes nollaenergiarakennuksissa osuus voi olla vielä suurempi.

Ministeriö laatii tiekartan yhdessä toimialan kanssa, ja se valmistuu kesällä 2017. Tiekartassa määritellään tarvittavat toimet muun muassa osaamisen, työkalujen ja järjestelmien, rakennustuotteita koskevan tiedon ja ohjausvälineiden kehittämiseksi ennen varsinaisen säädösohjauksen käyttöönottoa.

Osa Euroopan maista on jo käynnistänyt tämän työn. Esimerkiksi Hollanti, Belgia ja Ranska edellyttävät tietyissä rakennushankkeissa elinkaariarviointia tai rakennustuotteiden ympäristöselosteita. Ympäristöministeriö on seurannut tätä kehitystä jo vuosia ja etenee nyt muissa maissa kehitettyjä käytäntöjä hyödyntäen. Osallistuminen Euroopan komission rakennusten ympäristöarviointia koskevaan kehitystyöhön on oleellinen osa tätä prosessia.

Julkiset rakennushankkeet esimerkeiksi

Ympäristöministeriö laatii ohjeet julkisten rakennushankkeiden ympäristövaatimuksista. Ohjeet tasoittavat tietä vähähiilisyydelle julkisessa rakentamisessa ja korjaamisessa. Ohjeet valmistuvat kesällä 2017. Myös julkisille puurakennushankkeille tulee yhtenäiset hankintaohjeet.

Ympäristökriteerien vahvistaminen on yksi painopiste uudessa hankintalakiesityksessä ja sen taustalla olevassa hankintadirektiivissä. Ohjeet ovat tarpeen, sillä hankintojen ympäristöystävällisyyden arvioiminen on osoittautunut hankalaksi. Vertailutapoja on monia, ja ne edellyttävät usein erityistä perehtyneisyyttä ympäristöarvioinnin menetelmiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YM laatii tiekarttaa rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen vähentämiseksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat