Kokeile kuukausi maksutta

”Asuntomarkkinoilla alkaa alekuukaudet”

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan asuntokauppa hiljenee joulu-tammikuussa.

”Vaatekaupat ovat nyt täynnä alekylttejä. Uutta kotia katsovien kannattaa valpastua, sillä myös asuntomarkkinoilla alkaa nyt alekuukaudet. Asuntokauppa nimittäin hiljenee perinteisesti joulu-tammikuussa. Ostajien vähäinen määrä laskee myös myytyjen asuntojen hintoja, kun kisaajia on vähemmän. Ostaja säästää säännönmukaisesti liki 2 prosenttia asunnon hinnasta vuodenvaihteen ympärillä tehdyissä kaupoissa verrattuna loppukevään ruuhkaan. Se tarkoittaa 200 000 euron arvoisessa asunnossa peräti 4 000 euron säästöä”, Brotherus vihjaa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat marraskuussa 1,1 prosenttia lokakuusta. Hinnat hiipuivat pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 1,3 prosenttia.

Edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,9 ja muualla maassa hinnat laskivat 1,6 prosenttia.

”Asuntojen hinnat hiipuivat hieman marraskuussa verrattuna edelliseen kuukauteen koko maassa. Takapakkia tuli edelliskuun huppulukemista, mutta taso jäi yhä korkealle. Verrattuna vuoden takaiseen paljastuu yhden kuukauden vaihtelua tarkempi trendi: pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet liki 3 prosenttia, kun muualla Suomessa hintataso on hiipunut noin 1,5 prosenttia”, Brotherus toteaa.

”Eriytyminen jatkuu yhä kaupungistumisen muokatessa myös Suomea uuteen uskoon. Yleiskuva on yhä ennallaan: pääkaupunkiseudulla hinnat kipuavat, muut kasvukeskukset pyristelevät paikoillaan, kun muualla maassa hinnat laskevat.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “”Asuntomarkkinoilla alkaa alekuukaudet””

  1. Kansantalous on pysyvästi ’rauhoittunut’, automaattikasvu ei ole tätä päivää.
    Asuntoja rakennetaan tolkuttomasti vrt. maksukykyisyys kasvukeskuksiin ja tämä vielä kärjistyy 2017. Siispä hinnat ja vuokrat laskevat ja markkina alkaa toimia, hyvä !

  2. Pankit syytävät nyt halpakorkoista lainarahaa rakennusyhtiöille, jotka purkavat vanhaa tonttivarastoaan. Se joka haluaa nyt ostaa ylihintaan asunnon, jonka joutuu myymään tulevina vuosina tappiolla korkotason noustessa saa varmasti haluamansa…..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat