Kokeile kuukausi maksutta

Määräaikainen työkokeilu tulee käyttöön myös toimihenkilöillä

Uudet työehtosopimukset on solmittu rakennusalan sekä rakennusaine- ja betoniteollisuuden toimihenkilöille.

Uudet työehtosopimukset on solmittu rakennusalan sekä rakennusaine- ja betoniteollisuuden toimihenkilöille.
Kuuntele juttu

Sopimuskauteen ei sisälly palkankorotuksia. Työehtosopimukset eivät niin ikään sisällä työajan pidennystä. Sopimukset ovat voimassa 1.2.2017–30.4.2018.

Rakennusalan työntekijöiden työehtosopimuksessa elokuussa sovittu määräaikainen työkokeilu otettiin pääosin samanlaisena mukaan toimihenkilöidenkin sopimukseen. 

Enintään kuuden kuukauden mittainen työkokeilu on tarkoitettu ainoastaan ensimmäistä kertaa alalle tuleville henkilöille, joilla ei ole alan ammatillista koulutusta tai työkokemusta. Kyseessä voi esimerkiksi olla työtön.

”Työkokeilussa oleva henkilö voi työskennellä esimerkiksi työmaalla, jossa hän voisi hoitaa rutiinipaperihommia ja työnjohtajan aikaa vapautuisi työmaan tuotannon johtamiseen. Tai hän voi työskennellä muissa toimistohommissa”, Rakennusteollisuus RT:n johtaja Tapio Kari sanoo.

Palkka työkokeilusta on vähintään 1 250 euroa kuukaudessa. Työkokeilusta ja siihen liittyvästä menettelystä sovitaan yhdessä luottamushenkilön kanssa.

Irtisanomisen mahdollisuus joustavammaksi

Aiempi joustovapaa muutettiin uuden sopimuksen myötä työaikapankiksi, johon liittyvistä menettelyistä sovitaan paikallisesti. Jos asiasta ei päästä paikalliseen sopimukseen, työaikapankkiin sovelletaan aiempaan malliin vuosilomalain menettelytapoja.

Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisesti henkilöstöä on jo voitu lomauttaa tai irtisanoa ilman yt-neuvottelua sesonkitarpeen mukaan.  Tähän liittyvät menettelytavat muuttuvat aikaisempaa joustavammiksi.

Työvoiman tarpeen arvio henkilöstösuunnitelmassa voidaan jatkossa käsitellä luottamushenkilön tai muun henkilöstön edustajan puuttuessa suoraan kaikkien toimihenkilöiden kanssa.

Myös lopputilin maksamisesta voidaan sopia paikallisesti. Se voidaan vastedes maksaa työsuhteen päättymistä seuraavana, yrityksen vakiintuneena palkanmaksupäivänä. Toimihenkilön takaisinottovelvollisuutta koskevaa sopimismahdollisuutta laajennettiin siten, että siitä voidaan sopia sekä irtisanomisen yhteydessä, että myöhemmin irtisanomisajan kuluessa.

Korttimaailmaa yksinkertaistetaan

Työehtosopimusneuvotteluissa sovittiin niin ikään, että myös toimihenkilöiden osalta tullaan yhdessä edistämään korttimaailman yksinkertaistamista. Tavoitteena on alan pätevyyksien ilmeneminen yhdestä lähteestä tai yhdeltä kortilta.

Lisäksi neuvottelutuloksessa perustettiin useita uusia työryhmiä, joista merkittävimpiin kuuluu työssä jaksamista ja tuottavuutta pohtiva työryhmä.

Kilpailukykysopimuksen ulkopuolella solmitut työehtosopimukset koskevat sekä talonrakennus-, maanrakennus-, asfaltti-, vedeneristys- ja maalausalalla työskenteleviä toimihenkilöitä, että rakennusaine- ja betoniteollisuuden toimihenkilöitä. Neuvotteluosapuolina olivat Rakennusteollisuus RT ja Ammattiliitto PRO.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Määräaikainen työkokeilu tulee käyttöön myös toimihenkilöillä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat